Souvlaki czyli greckie szaszłyki robiłam już TU ale tamta wersja nie do końca przypominała tę jedzoną na Krecie, więc postanowiłam próbować dalej...tym razem jogurt do marynaty zastąpiłam oliwą z oliwek.
Souvlaki :
* piersi z kurczaka
* oliwa z oliwek
* sól
* przyprawa do souvlaków
Piersi myjemy, oczyszczamy i kroimy w kostkę, solimy dodajemy oliwę z oliwek i przyprawę.
Wszystko razem mieszamy i odstawiamy do zamarynowania - na minimum 30 minut. Nadziewamy ściśle na patyczki i grillujemy. Podajemy z tzatzykami
Przy okazji postanowiłam spróbować szaszłyków z figami - podobne widziałam na Kwestii Smaku.
W lodówce było kilka fig i szynka szwarcwaldzka więc powstał taki oto MIX.
Souvlaki z figami i z szynką szwarcwaldzką
Produkty jak w wersji wyżej plus:
* figi podzielone na ćwiartki
* szynka szwarcwaldzka kilka plasterków podzielonych na wąskie paski
piersi z kurczaka i figi przeplatamy szynką - połączenie wyśmienite. Mój mąż po zjedzeniu dwóch sztuk zapytał się dlaczego ich tak mało ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz