piątek, 22 lipca 2016

Sernik miodowo-cynamonowy na zimno

Ten sernik zrobiłam na specjalne zamówienie mojego męża - czasami chodzimy na spacery do jednej koszalińskich lodziarni...całą rodziną, wszystkie bierzemy lody, a mój mąż sernik cynamonowy.
Jest jego wielkim wielbicielem, dlatego postanowiłam sprostać tej trudnej sprawie i odtworzyć go w domowym zaciszu... kilka prób i podobno się udało :)



Sernik miodowo-cynamonowy na zimno

Spód 

  • 225 g ciasteczek maślanych 
  • 100 g masła
  • łyżeczka cynamonu
Masa serowa
  • 500 g twarożku mielonego (na serniki) 
  • 250 g mascarpone
  • 200 g białej czekolady
  • 400 ml śmietanki 30%
  • 1/2 szklanki miodu  - u mnie miód z cynamonem
  • 15 g żelatyny  
  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżeczka cynamonu

Do posypania 
  • cynamon



Masło topimy. Herbatniki maślane umieszczamy w malakserze, rozdrabniamy i dodajemy masło i cynamon. Wszystko razem mieszamy, tak przygotowana masę umieszczamy w tortownicy o średnicy 24 cm - rozkładamy na dnie i na bokach. Umieszczamy w lodówce.
Masa
Żelatynę moczymy w minimalnej ilości zimnej wody. Następnie zalewamy połową szklanki wrzącej wody i dokładnie mieszamy, nie martwimy się jeśli do końca się nie rozpuści.
W rondelku na najmniejszym ogniu podgrzewamy 100 ml śmietanki. Do gorącej wrzucamy drobno posiekaną białą czekoladę i mieszamy, aby doprowadzić do roztopienia czekolady. Nadal podgrzewając dodajemy żelatynę i mieszamy do momentu aż żelatyna całkowicie się rozpuści.
Ser miksujemy z mascarpone, miodem oraz sokiem z cytryny. Wolnym strumieniem wlewamy do masy serowej, nie przerywamy miksowania.
Pozostałą śmietanę ubijamy i delikatnie wmieszamy do masy.
Masę serową wylewamy na spód. Schładzamy minimum 4 godziny. Przed podaniem posypujemy obficie cynamonem.



1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...