czwartek, 4 października 2012

Lazania klasyczna




 Jakiś czas temu kupiłam makaron lasagne, który dość długo czekał na swoją kolej.  Wczoraj zastanawiając się z mamą co na dzisiejszy obiad, postanowiłam w końcu go wykorzystać.  Nie wiedziałam jeszcze jaką lazanie chcę zrobić czy będzie to klasyczna czy ze szpinakiem czy może jeszcze jakaś inna, jednak na pierwszy raz wybór padł na standard. Rano miałam  zakupić potrzebne składniki do farszu, ale jakoś mięso mielone wypadło mi z głowy i kupiłam tylko masło do sosu beszamelowego, całe szczęście, że jeszcze chwilę później  pojechaliśmy na większe zakupy i rodzicielka jako jedyna pomyślała o zakupie mięsa, a tak to obiadu by nie było ;). Jako, że dzisiaj był pierwszy raz kiedy robiłam lazanie, przeczytałam sobie przepis w Internecie (nie ukrywam jednak, że wprowadziłam kilka swoich poprawek) i powiem szczerze, że na pewno nie był to ostatni raz kiedy robiłam to danie, ale później pewnie będę już bardziej kombinowała sama… To może, żeby już nie zanudzać to:


Co Potrzebujemy:

  • 1 opakowanie makaronu lasagne – w paczce znajdowały się dwa opakowania po 15 plastrów , więc nie trzeba od razu zużyć 2 opakowań.
  • Ser w plastrach – ok. 30 dag, może być więcej.
  • Ser tarty – ok. 15 – 20 dag tak żeby na koniec przykryć górną warstwę lazani. 


Do farszu:

  • 0,5 kg mięsa mielonego - bez różnicy czy będzie to wieprzowe, czy wołowe czy inne, ważne żeby Wam smakowało.
  • 3 cebule – można użyć więcej lub mniej, ja cebule lubię bardzo, więc  u mnie zawsze będzie tej cebuli więcej, chociaż czasami muszę zwracać uwagę na towarzystwo, które daną potrawę będzie ze mną jeść ;)
  • 1 puszka pomidorów – w moim przypadku były to pomidory ze słoiczka, które przygotowała jakiś czas temu moja mama,  mogą być to też świeże pomidory, byle były bez skórki, bo po co się denerwować przy jedzeniu? ;)
  • 4 ząbki czosnku – więcej lub mniej też może być, jednak u mnie tak jak z cebulą zawsze jest trochę więcej tego składnika.
  • Świeże oregano – w moim domu kiedy jest tylko możliwość używa się świeżych ziół, głównie wtedy kiedy na działce można je hodować. Ilość zależy tylko i wyłącznie od Was i od Waszego gustu, może być również suszone oregano
  • Świeży tymianek – podobnie jak oregano może być suszone i w  ilości takiej jaka Wam odpowiada, ja ziół dodaje sporo.
  • Świeża pietruszka – dałam może z 4 gałązki
  • Bazylia – dzisiaj niestety suszona, bo w tym roku bazylia nam nie dopisała, ale bądź co bądź nie mogło jej tu zabraknąć
  • Sól – do smaku, czyli kto jak woli ;)
  • Pieprz – to samo co z solą, ja używam sporo, bo pieprz to jedna z podstawowych przypraw, która gości u mnie w potrawach, począwszy od czarnego, po czerwony, zielony i biały, chociaż ten ostatni najmniej mi podchodzi, a jeszcze bardziej lubię gdy pieprz jest świeżo mielony.
  • Papryka słodka – 1 łyżeczka
  • Chilli w proszku – szczypta,  tak żeby dodała trochę pikantności, chociaż ja zawsze lubiłam i lubię w sumie dalej naprawdę ostre przyprawy, jednak jak już wcześniej wspominałam muszę patrzeć na osoby jedzące później potrawy no i niestety mój brat za ostrym nie przepada, więc była to ilość minimalna. 


Do sosu:

  • 0,5 kostki masła – które użyjemy do sosu beszamelowego
  • Mąka  szczerze mówiąc, nie wiem ile mąki bo dawałam na oko i dla mnie jest to najlepszy sposób na odmierzanie potrzebnej ilości ;D
  • Mleko – tak samo jak powyżej, dodajemy tyle ile uważamy za słuszne, w zależności od tego jak gęsty chcemy mieć sos. 
  • Podobnie jak do farszu przydały by się jakieś przyprawy. Dodałam sól, pieprz, zioła prowansalskie i trochę papryki, wszystko wedle gustu,  można dodać swój zestaw ulubionych przypraw, przecież nic na siłę… ;)


Pierwsze co robimy to szykujemy sobie wszystkie składniki, żeby nie denerwować się, że czegoś w danym momencie nam brakuje. Ja zaczęłam od zrobienia farszu, najpierw rozgrzałam patelnię na którą wrzuciłam mięsko, potem posiekałam w kostkę cebulę i gdy mięso się podpiekło to dodałam do niego cebulę, posypując całość  solą zostawiłam na moment żeby się podsmażyło i przykryłam pokrywką, żeby cebulka trochę zmiękła.  Gdy całość się poddusiła dodałam pomidory i ponownie przykrywając pokrywką zostawiłam, że wszystkie składniki razem się poddusiły. Gdy pomidory się rozpadły na mniejsze kawałki dodałam przyprawy, wszystkie oprócz czosnku, oregano i tymianku, które dodałam na samym końcu. Tak przygotowany farsz zdjęłam z ognia i czekał sobie na swoją kolej, podczas gdy wzięłam się za robienie sosu. Sos to nic prostszego do zrobienia, najpierw na patelni rozpuszczamy masło, gdy całe jest już płynne dodajemy mąkę, oba składniki ładnie się ze sobą skleją, a dodając mleko i ciągle mieszając uzyskamy piękną, gęsta jednolitą masę, która później posłuży nam za sos. Gdy sos będzie już jednolity i uzyskamy odpowiednią dla każdego gęstość dosypujemy sól, pieprz dla smaku i resztę przypraw.
Gdy mamy już przygotowany farsz i sos, możemy śmiało brać się do układania naszej potrawy.  Bierzemy naczynie żaroodporne, większe lub mniejsze, w zależności od tego jak duże danie ma powstać. Na początku smarujemy naczynie sosem, na który układamy warstwę makaronu, później warstwa sera, warstwa mięsa znowu warstwa sosu,  makaronu, sera, mięsa i tak dopóki starczy nam składników. Ostatnią warstwą powinien być makaron, który przykrywamy resztą sosu i startym serem, żeby zapobiec zbędnemu wysuszeniu rogów naszej lazani na koniec można podlać brzegi śmietaną. 

Przed włożeniem do piekarnika musimy pamiętać o tym, żeby rozgrzać go do 180stopni i pieczemy  przez około 40 min, potem zostaje nam już tylko cieszyć się smakiem.
Smacznego!

Marta

7 komentarzy:

  1. Prezentuje się znakomicie. Dziwne, nigdy nie robiłam sama lasagne...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. whiness to czas najwyższy na spróbowanie, naprawdę prosto i szybko się wszystko robi! :))

      Usuń
  2. Piękne te Wasze smakołyki :)

    Ostatnio robiłam cannelloni, teraz czas na lazanie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. soie a ja odwrotnie niedługo w mojej kuchni zagoszczą cannelloni, ale jeszcze poczekam, bo trzeba odpocząć od makaronów ;))

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...