Potrawa która bardzo zasmakowała mojemu mężowi - szybki grecki fast food. W mojej wersji pierwszej z kurczaka w marynacie z jogurtu typu greckiego i przypraw. Podałam je na obiad z grillowaną papryką posypana pokruszoną fetą, cytrynką i tzatzykami.
Wersja druga będzie na pewno gdyż kupiliśmy grecką przyprawę do tego typu potraw a jednocześnie eksperyment z jogurtem był nieco nie trafiony i zastąpię go oliwą z oliwek
A co to w ogóle za potrawa - troszkę pomogła mi wikipedia
"Souvlaki (gr. Σουβλάκι, souvlaki, l.mnoga: suwlakia) – popularna potrawa grecka, znana w licznych odmianach.
W wersji serwowanej w gastronomii, suwlakia składają się z kawałków mięsa wieprzowego lub kawałków kurczaka (kalamakia kotopulo), ewentualnie owiniętych również w plasterki boczku (kotobeikon), nadzianych na szpadkę, pieczonych na ruszcie (od owej szpadki noszą nazwę kalamaki, l.mnoga: kalamakia). Podawane są tak samo, jak potrawa gyros, czyli na talerzu, albo w placku pita, z sosem cacyki, warzywami itp.
Jeśli souvlakia są to kalamakia (na szpadkach), to najpóźniej na życzenie konsumenta, zostaną podane z ćwiartką cytryny, do wyciskania, w ramach jednej ceny."
Souvlaki (wersja I )
* 3 piersi z kurczaka
* 3 łyżki jogurtu greckiego
* przyprawa do souvlaków
* sól
Do podania:
* cytryna
* grillowana papryka
* feta
* czerwona cebula
oraz
* Tzatzyki
Piersi myjemy i oczyszczamy, następnie kroimy w kostkę, wrzucamy do miseczki dodajemy jogurt i przyprawy. Pozostawiamy do zamarynowani, następnie nabijamy na patyczki od szaszłyków i grillujemy z każdej strony.
Jednocześnie na grillu układamy paprykę i trzymamy do uzyskania miękkości - układamy na talerzu i posypujemy pokruszoną fetą. Gotowe souvlaki układamy na talerzu i podajamy z czerwoną cebulą i ćwiarka cytryny
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz