Ten koktajl to trochę moje oszustwo wobec dzieci. Nie są one fankami awokado jednak czasami przemycam je w różnej formie, głównie w koktajlach. Tu zabieg oszustwa udał mi się idealnie, bo nawet nie było iskierki podejrzenia. Po dokładnym zmiksowaniu otrzymujemy pyszny czekoladowy koktajl.
poniedziałek, 6 marca 2017
poniedziałek, 27 lutego 2017
Budyń jaglany
Wszyscy teraz jedzą kaszę jaglaną, my też próbujemy się do niej przekonać - nie będę ukrywać, że nie pałam do niej wielką miłością. Czytałam o jej właściwościach rozgrzewających - dlatego gdy młodsza Kluska zaczynała przeziębienie wyciągnęłam ją z szafki i zrobiłam z niej budyń. To był strzał w dziesiątkę :)
środa, 28 grudnia 2016
Ekspresowe pierniczki - last minute - miękkie od razu po upieczeniu
Ten przepis miał się pojawić przed świętami, ale podczas edycji na telefonie większość wykasowałam :( czas naglił więc przepis się nie pojawił. Jednak jest tak szybki i fajny - idealny dla zabieganych mam i wszystkich tych którym czas przed świętami niemiłosiernie się kurczy, że warto go zapisać i wypróbować za rok.
Wszyscy w szale świątecznym krzątamy się po domach, robimy ostatnie zakupy. W tym roku myślałam, że pierniczki mnie ominą... Jednak córki tak usilnie prosiły, że postanowiłam im ulec. Nasze pierniki nie będą czekać, dojrzewać i mięknąć :) Można je upiec w dzień wigilii - będą miękkie i pysznie piernikowe - choć czasami może się zdarzyć, że wyjdą ciut twardsze (3 partia wyszła właśnie taka). Przepis zaczerpnięty z niezawodnych MoichWypieków
czwartek, 15 grudnia 2016
Ciasto włoskie z bakaliami bez tłuszczu
Ciasto które szybko się robi, a jeszcze szybciej znika...Za każdym razem może wyjść inne, bo wszystko zależy od tego jakie użyjemy jabłka i jakie dodamy bakalie - a w nich mamy totalną dowolność - wszystko co akurat mamy, lubimy.
niedziela, 4 grudnia 2016
Przepyszne czekoladowe muffinki bez jajek
Dawno mnie tu nie było...oj dawno
Nie mam nic na swoje usprawiedliwienie...Na przeprosiny mam dla Was muffinki, które są przepyszne i do których wracam co jakiś czas...znalazłam je kiedyś na blogu Wasabi i po pierwszej próbie stały się moimi ulubionymi...
Te ze zdjęcia przygotowałam po pierwszym popisie fortepianowym moich córek :) część do zjedzenia a część do szkoły na Dzień Ciasteczkowy :) Tym razem zrobiłam z podwójnej ilości składników.
Nie mam nic na swoje usprawiedliwienie...Na przeprosiny mam dla Was muffinki, które są przepyszne i do których wracam co jakiś czas...znalazłam je kiedyś na blogu Wasabi i po pierwszej próbie stały się moimi ulubionymi...
Te ze zdjęcia przygotowałam po pierwszym popisie fortepianowym moich córek :) część do zjedzenia a część do szkoły na Dzień Ciasteczkowy :) Tym razem zrobiłam z podwójnej ilości składników.
niedziela, 11 września 2016
Jagodzianki z różowym lukrem
Jagody zawsze kojarzyły mi się z początkiem wakacji i gdy 2 tygodnie temu jechaliśmy do lasu na grzyby wzięłam ze sobą wiadereczko aby pozbierać jeżyny. Jak tylko wysiedliśmy z samochodu moim oczom ukazały się krzaczki jagód...całe obklejone owocami - nie takim malutkimi, dużymi wielkości borówki. Od razu dziewczynki zapytały się czy upieczemy jagodzianki, zgodziłam się pod warunkiem, że pomogą mi w zbieraniu.
Uzbierałyśmy sporą ilość - starczyło do kilku deserów, do zamrożenia na zimę i do jagodzianek.
Przepis zaczerpnęłam z niezawodnych Moich Wypieków :)
sobota, 3 września 2016
Szwedzkie bułeczki cynamonowe - Kanelbullar
Te bułeczki zrobiłam jakiś czas temu...zbierałam się do nich jeszcze dłużej ;) a traf chciał, że na blogu pojawią się dopiero teraz po naszej podróży do Danii, więc możemy je potraktować jako inspiracja z podróży wakacyjnej ;) Choć to szwedzkie bułeczki to są bardzo popularne we wszystkich krajach Skandynawii. My swoje wcinaliśmy w Jelling w Danii.
W domu mam wielkich fanów cynamonu :) Są przepyszne - ciepłe czy zimne PYCHAAA!!!!
a tu macie widoczek z Vejle, miejscowości niedaleko naszego kempingu w Jelling
poniedziałek, 22 sierpnia 2016
Czekoladowe ciasto bananowo-daktylowe - bez cukru, bez jajek, bez glutenu
W ostatni weekend byliśmy u znajomych na działce, przed wyjazdem postanowiłam zrobić 'coś do kawy". Na oknie patrzyły na mnie dojrzałe banany, a w szafce czekały daktyle i mąka kokosowa.
Padło na eksperyment - znajomi, od lat więc gdyby nawet wyszło coś niedobrego to by się nie pogniewali. Ciasto jest mega szybkie - w jego przygotowaniu pomagała mi młodsza Kluska, która na koniec stwierdziała, ze następnym razem może je zrobić sama :)
Przepis podobny do chlebka bananowego, tylko bez glutenu. Mocno wilgotne, czekoladowe, trochę przypominający brownie idealny do kawy :)
niedziela, 14 sierpnia 2016
Wegańskie lody chałwowe - bez mleka bez cukru bez jajek
Te lody są mega szybkie do zrobienie - jeśli mamy zamrożone banany, to wręcz ekspresowe :)
Ostatnio w naszym domu nie potrafię wyczuć ile bananów będzie potrzebnych ;) dlatego co jakiś czas zostaje jeden samotny, pociemniały od plamek na skórce, na którego nikt już nie ma ochoty. Wtedy takiego delikwenta kroję w plasterki i wrzucam do torebki do mrożenia i do zamrażalnika. Przyznam się, że zrobił mi się niezły zapas takowych bananów :)
O tych lodach przeczytałam kiedyś na blogu Jadłonomia i postanowiłam je zrobić...żałuję, że tak długo zwlekałam ;)
Są mocno słodkie, aksamitne i mocno chałwowe :)
piątek, 22 lipca 2016
Sernik miodowo-cynamonowy na zimno
Jest jego wielkim wielbicielem, dlatego postanowiłam sprostać tej trudnej sprawie i odtworzyć go w domowym zaciszu... kilka prób i podobno się udało :)
Subskrybuj:
Posty (Atom)