czwartek, 21 marca 2013

Tort urodzinowy - kawowy z wiśniami

Dziś PIERWSZE URODZINY bloga!

Jupii dotrwaliśmy, pozostało zatem kilka godzin do zakończenia konkursu (tu)


A jeśli urodziny to musi być tort
zapraszam zatem na tort z czekoladowego biszkoptu, kawowego kremu i procentowych wiśni

Właśnie dziś DZIĘKUJĘ wszystkim tym którzy tu zaglądają, każdy komentarz przy poście wywołuje u mnie mega wielki uśmiech i radość małego dziecka. Bądźcie dalej z nami, a my postaramy się umilać Wam chwilę naszymi przepisami, robótkami i wpisami. Jeszcze raz DZIĘKUJĘ i zapraszam na przepis:




Tort  z kremem kawowym i wiśniami

Ciemny biszkopt na tortownicę o średnicy 19 cm:

* 4 jajka (w temperaturze pokojowej) klasa A - 4 x 62 g
* 180 g drobnego cukru
* 70 g mąki pszennej
* 70 g mąki ziemniaczanej
* 15 g kakao (2 pełne łyżki)

Krem kawowy:

* 400 ml śmietany 30%
* 250 g serka mascarpone
* 100 g białej czekolady
* 100 g czekolady gorzkiej 60% kakao
* 8 g kawy rozpuszczalnej (np. Nescafe Sensazione Creme)

Poncz:

* 100 ml wrzątku
* 30 ml alkoholu z wiśni/wiśniówki
* 5 g cukru (1 łyżeczka)
* 4 g kawy rozpuszczalnej (2 łyżeczki)

Przełożenie:

* 200 g wiśni w wódce
* 80 g dżemu (u mnie z czerwonej porzeczki ale może być każdy kwaskowaty)

Dekoracja:

* 17 ziarenek kawy w gorzkiej czekoladzie





Przygotowanie:

Dzień wcześniej w litrowym słoiku umieszczamy 0,5 kg wiśni i zalewamy - wódka lub spirytusem.

Biszkoptu:

Oddzielamy biała od żółtek. Osobno ubijamy żółtka z cukrem na jednolitą puszystą masę, osobno białka z cukrem. Następnie białka delikatnie dodajemy do ubitych żółtek, mieszamy szpatułką aby nie zniszczyć struktury ubitej piany. Mąki przesiewamy razem z kakao i powolutku dodajemy małymi partiami do masy jajecznej.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza i pieczemy ok 35 minut.

Kremu:

Czekolady łamiemy na kostki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Do rozpuszczonej masy dodajemy kawę  i mieszamy do jej rozpuszczenia. Śmietanę ubijamy, w osobnym naczyniu delikatnie ubijamy serek mascarpone (najlepiej wyciągnąć go wcześniej z lodówki, żeby nie był zbyt zimny) dodajemy do niego masę czekoladowo - kawową, a następnie delikatnie dodajemy ubitą śmietanę kremówkę.

Ponczu:

Kawę z cukrem zalewamy wrzątkiem, gdy ostygnie dodajemy wiśniówki.

Składanie tortu:

Biszkopt dzielimy na 3 krążki. Pierwszy krążek nasączamy ponczem i wysypujemy połowę nasączonych wiśni. Wykładamy 1/3 kremu kawowego i przykrywamy drugim blatem biszkoptu, który nasączamy i smarujemy dżemem na który wysypujemy drugą część wiśni oraz kolejną część kremu. Przykrywamy ostatnim blatem i pozostałym kremem dekorujemy wg uznania.



Tort należy do tych bardziej deserowych, mniej słodkich za to mocno procentowych przez dodatek wiśni.
Z podanych proporcji wychodzi 12 porcji - wizualnie nie wyglądają na zbyt wielkie ale są po prostu idealne ;)


PS.z tym tortem wiąże się również niespodzianka, tylko najpierw muszę odzyskać paterę, a z tym jakoś ciężko :)

6 komentarzy:

  1. Super!, wszystkiego najlepszego z okazji pierwszych urodzin i oby było ich jak najwięcej! A tort pyszny, mniam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ło matko! Mogę wpaść na kawałek..?;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Serdeczne gratulacje z okazji pierwszej rocznicy bloga !
    Życzę Wam kobietki wielu sukcesów związanych z prowadzeniem strony, nowych użytkowników, rosnących statystyk, nieustannego rozwijania i oby nigdy nie zabrakło Wam zapału ;)
    I przede wszystkim, na sam koniec: radości z prowadzenia bloga!

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie połączenie smaków na pewno trafi w podniebienia wielu smakoszy!

    OdpowiedzUsuń
  5. Zawsze do słodkich wypieków muszę mieć kawę, więc widząc ten torcik od razu pomyślałam o pysznej kawusi. Od jakiegoś czasu marzy mi się własny ekspres do kawy i na stronie: https://blueberryroasters.pl/ udało mi się znaleźć naprawdę porządny. Widziałam też tutaj dobre gatunkowo kawy, które przy tej okazji bym kupiła.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...