Z malin możemy zrobić nalewkę, zasypać cukrem i zamknąć w słoiczku, lub zrobić sok malinowy...ale również możemy je zamrozić.
Tak przechowywane owoce, znajdą wielorakie zastosowanie - do koktajli, kremów, ciast, babeczek lub jako cukierki malinowe - te ostatnie są ulubionymi dziewczynek. Jak je zrobić? wystarczy zamrozić maliny :)
Malinowe cukierki - czyli jak mrozić maliny
Potrzebujemy:
- maliny
- pojemnik który można włożyć do zamrażalnika ( ja użyłam prostokątnej balszki do ciasta, która mieści się na półce zamrażarki)
- woreczki do zamrażania
Malin nie myjemy!!! Zebrane lub kupione świeżo maliny wysypujemy w naczyniu przeznaczonym do zamrażania. Rozsypujemy je równomiernie, tak by jak najmniej maliny stykały się ze sobą. Wkładamy do zamrażarki - na płasko, nie pod katem gdyż maliny się zsuną i połączą w dużą bryłę. Czas zamrażania jest szybki - moje wyciągnęłam po 2,5 godziny.
Zamrożone maliny - cukierki malinowe możemy zjeść lub przesypać do woreczków i ponownie włożyć do zamrażarki, by tam doczekały zimy. Tak zamrożone maliny nie połączą się w jedna wielką bryłę i w każdym momencie możemy wyciągnąć akurat tyle ile nam jest potrzebne, nawet tylko 1 malinkę :)
Też tak mrożę, już ma zapas 3 pudełek po lodach i w planach następnych przynajmniej tyle samo.
OdpowiedzUsuńW zimie do crumble jak znalazł.
oj tak idealne do wszystkiego w zimie, aby wspomnieć letni czas
UsuńJa lubię mrożone truskawki jadać właśnie zamrożone, jako "cukierki" świetna zimna przekąska do gorącej kawy :)
OdpowiedzUsuńdokładnie :) pyszne też są 'cukierki' borówkowe :)
Usuńsuper rozwiązanie, sam uwielbiam maliny - w szczególności te zadbane i smaczne, które rozmrożone będą dopiero zima *.* https://www.mojniemowlak.pl/jak-mrozic-swieze-maliny/
OdpowiedzUsuń