niedziela, 7 września 2014

Malinowe cukierki - czyli jak mrozić maliny

Sezon malinowy w pełni, kto z Was lubi je nie tylko latem i jesienią? Można je w różnoraki sposób przechować do zimy, by wtedy cieszyć się ich smakiem, a także właściwościami leczniczymi...
Z malin możemy zrobić nalewkę, zasypać cukrem i zamknąć w słoiczku, lub zrobić sok malinowy...ale również możemy je zamrozić.
Tak przechowywane owoce, znajdą wielorakie zastosowanie - do koktajli, kremów, ciast, babeczek lub jako cukierki malinowe - te ostatnie są ulubionymi dziewczynek. Jak je zrobić? wystarczy zamrozić maliny :)



Malinowe cukierki - czyli jak mrozić maliny

Potrzebujemy:

  • maliny
  • pojemnik który można włożyć do zamrażalnika ( ja użyłam prostokątnej balszki do ciasta, która mieści się na półce zamrażarki)
  • woreczki do zamrażania


Malin nie myjemy!!! Zebrane lub kupione świeżo maliny wysypujemy w naczyniu przeznaczonym do zamrażania. Rozsypujemy je równomiernie, tak by jak najmniej maliny stykały się ze sobą. Wkładamy do zamrażarki - na płasko, nie pod katem gdyż maliny się zsuną i połączą w dużą bryłę. Czas zamrażania jest szybki - moje wyciągnęłam po 2,5 godziny.


Zamrożone maliny - cukierki malinowe możemy zjeść lub przesypać do woreczków i ponownie włożyć do zamrażarki, by tam doczekały zimy. Tak zamrożone maliny nie połączą się w jedna wielką bryłę i w każdym momencie możemy wyciągnąć akurat tyle ile nam jest potrzebne, nawet tylko 1 malinkę :)


4 komentarze:

  1. Też tak mrożę, już ma zapas 3 pudełek po lodach i w planach następnych przynajmniej tyle samo.
    W zimie do crumble jak znalazł.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj tak idealne do wszystkiego w zimie, aby wspomnieć letni czas

      Usuń
  2. Ja lubię mrożone truskawki jadać właśnie zamrożone, jako "cukierki" świetna zimna przekąska do gorącej kawy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dokładnie :) pyszne też są 'cukierki' borówkowe :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...