czwartek, 15 grudnia 2016

Ciasto włoskie z bakaliami bez tłuszczu

 Ciasto które szybko się robi, a jeszcze szybciej znika...Za każdym razem może wyjść inne, bo wszystko zależy od tego jakie użyjemy jabłka i jakie dodamy bakalie - a w nich mamy totalną dowolność - wszystko co akurat mamy, lubimy.



Ciasto włoskie z bakaliami bez tłuszczu
  • 6 jabłek
  • 2 łyżki cukru
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mąki kokosowej
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • bakalie - ja użyłam skórkę pomarańczową, daktyle, żurawinę, orzechy włoskie, orzechy brazylijskie, sezam, słonecznik, nasiona dyni



Jabłka obieramy i kroimy w kosteczkę, posypujemy cukrem i odstawiamy do puszczenia soku. Następnie dodajemy jajka, pokrojone bakalie oraz wymieszane mąki z sodą i proszkiem do pieczenia. Nasiona możemy podprażyć na suchej patelni. 
Wszystko razem mieszamy i wkładamy do keksówek - pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40 minut.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...