To nasze ulubione ciasto - młodsza Kluska chodziła za mną kilka dni żebym jej je upiekła. Za każdym razem jest ciut inne gdyż dodatki dyktuje zawartość lodówki, ale za każdym razem wychodzi pyszne :)
Czekoladowe ciasto z cukinii - wariant III
- 400 g cukinii
- 120 g dżemu borówkowego (lub każdego innego)
- 120 g cukru (można dodać mniej)
- 50 g kakao
- 2 jajka
- 1 szklanka pełnoziarnistej mąki
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 50 g groszków czekoladowych, bądź gorzka czekolada
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
Ciasto przygotowujemy metodą muffinkową ;) suche produkty w jednej misce, mokre w drugiej następnie wszystko łączymy i przelewamy do tortownicy - u mnie o średnicy 23 cm.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 60-70 minut.
Ciasto jest obłędnie czekoladowe, wilgotne pyszne a do tego z porcją warzyw i małą ilością tłuszczu.
Starsza Kluska była zachwycona gdy dostała kawałek na drugie śniadanie do szkoły.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz