wtorek, 20 października 2015

Czekoladowe ciasto z cukinii - wariant III

To nasze ulubione ciasto - młodsza Kluska chodziła za mną kilka dni żebym jej je upiekła. Za każdym razem jest ciut inne gdyż dodatki dyktuje zawartość lodówki, ale za każdym razem wychodzi pyszne :) 
Wcześniejsze warianty znajdziecie tu i tu 


Czekoladowe ciasto z cukinii - wariant III

  • 400 g cukinii
  • 120 g dżemu borówkowego (lub każdego innego)
  • 120 g cukru (można dodać mniej)
  • 50 g kakao
  • 2 jajka
  • 1 szklanka pełnoziarnistej mąki
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 50 g groszków czekoladowych, bądź gorzka czekolada
  •  2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli



Ciasto przygotowujemy metodą muffinkową ;) suche produkty w jednej misce, mokre w drugiej następnie wszystko łączymy i przelewamy do tortownicy - u mnie o średnicy 23 cm.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 60-70 minut.
Ciasto jest obłędnie czekoladowe, wilgotne pyszne a do tego z porcją warzyw i małą ilością tłuszczu.
Starsza Kluska była zachwycona gdy dostała kawałek na drugie śniadanie do szkoły.


Jesień pełna warzywJesienne słodkości!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...