Osoby na diecie mają ciężko...w dodatku gdy są czekoladoholikami ;) Mocno ćwiczyłam swoją wolę, która nie jest zbyt silna ;) Dzieci męczyły - Mamo zrób ciasto czekoladowe z cukinią, które jest ich ulubionym, nie ukrywam że trafiło również w kubki smakowe reszty rodziny :)
Oj myślałam długo, dzieci zbywałam miesiąc czasu...aż uległam, zapowiedzieli się znajomi na kawę i postanowiłam spełnić prośbę córek.
Starałam się jak mogłam żeby odchudzić ciasto, nadal pozostaje pyszne, wilgotne...kawałek stał się moim podwieczorkiem, z zielona herbatą tworzy pyszne połączenie.
Odchudzone czekoladowe ciasto z cukinią i musem jabłkowym:
- 1 cukinia ok 300 g
- 1/2 szklanki musu jabłkowego (u mnie domowy z działkowych papierówek)
- 2 jajka
- 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki prawdziwego kakao
- 3/4 szklanki cukru
- 50 g gorzkiej czekolady - min. 70% kakao
- 2 łyżeczki masła
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
Ciasto robiłam na podstawie mojego wcześniejszego ciasta z cukinią - tu, z powodu zamiany masła na mus jabłkowy postanowiłam zrobić je metodą 'muffinkową'.
W jednym naczyniu mieszamy sypkie składniki - mąkę, cukier, sól, sodę, kakao i cynamon.
W drugim naczyniu łączymy cukinię startą na grubych oczkach, mus jabłkowy, jajka, roztopione masło.
Na samym końcu wszystko razem mieszamy, umieszczamy w tortownicy - ok 19 cm średnicy i pieczemy ok 50 - 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do uzyskania suchego patyczka.
Co myślicie o moim eksperymencie? Chyba zagości u nas na świątecznym stole. :)
świetnie Ci wyszło to ciasto i rzeczywiście jest w zdrowszej wersji ;)
OdpowiedzUsuńdzięki :)
Usuńszukałam właśnie takiego odchudzonego przepisu na cukiniowe :) wypróbuję na pewno, dzięki! :)
OdpowiedzUsuńProszę się częstować :)
UsuńAleż ma głęboki kolor! Takiemu nie można się oprzeć :)
OdpowiedzUsuńoj tak...oprzeć się bardzo trudno ;)
Usuńbardzo ciekawie to wygląda, chętnie wypróbuję ten przepis :)
OdpowiedzUsuń