Dorsz z renetą i cebulą
(2 porcje)
- 2 x 150 g filetu dorsza (u mnie atlantycki)
- 2 średnie jabłka - RENETY - mogą być inne twarde i kwaśne
- 1 cebula
- przyprawa do ryby : sól morska, pieprz cytrynowy
- 1/2 łyżeczki cukry
- 1 łyżka oleju rzepakowego
Cebulę obieramy i kroimy w półksiężyce. Jabłka obieramy ze skórki, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na 2-3 mm plasterki. Ważne by jabłka nie były pokrojone zbyt cienko gdyż podczas smażenia rozpadną się.
Na patelni rozgrzewamy łyże oleju i wrzucamy cebulę, smażymy do momentu gdy jest zeszklona, wtedy wrzucamy jabłka - smażymy przez chwilę, gdy jabłka zaczynają mięknąć dodajemy dosłownie 1/2 łyżeczki cukru i delikatnie solimy.
Jabłka zsuwamy na brzegi patelni a na środek kładziemy oprószone przyprawami filety dorsza - smażymy przez około 5 minut.
Na talerzu najpierw wykładamy skarmelizowane jabłka z cebulą a następnie układamy na nich dorsza.
Podajemy z różyczkami brokułów.
Smacznego
* Patelnię do niskotłuszczowego smażenia można nabyć w internetowym sklepie: www.sklep.dajar.pl
Fajny zestaw - ryba i jabłka. Jestem pewna, że pyszny.
OdpowiedzUsuńchujowy zestaw tyle w temacie
OdpowiedzUsuń