Ale jak to mówią 'nadejszła wiekopomna chwila' - tym razem specjalnie kupiłam cukinię pod ciasto, zaparłam się, że nie wykorzystam jej do niczego innego, reszta składników była w lodówce- mężowi obiecałam Karpatkę - więc wyobraźcie sobie jego minę gdy zobaczył mnie ścierająca cukinię. efekt końcowy przerósł moje najśmielsze oczekiwania - ciasto było po prostu przepyszne, cudowne, wilgotne, mega czekoladowe, rozpływające się w ustach
Obłędne ciasto czekoladowe z cukinią
- 115 g miękkiego masła
- 1/2 szklanki oleju
- 300 g mąki pszennej
- 200 g drobnego cukru do wypieków
- 2 duże jajka
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- 1 średnia cukinia (startej na tarce o dużych oczkach około 350 g)
- 50 g kakao
- 60 g posiekanej gorzkiej czekolady
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 40 g jasnego brązowego cukru
- 70 g orzechów włoskich drobno posiekanych i podpieczonych
- 1 łyżeczka cynamonu
Masło ucieramy na białą puszystą masę, po jej uzyskaniu powolutku dodajemy olej i nadal miksujemy [uwielbiam miksery z misą ;) ] W następnej kolejności dodajemy cukier i wanilię. Sypkie składniki mieszamy w osobnym naczyniu. Dodajemy jajka, a później naprzemiennie sypkie produkty i jogurt. Na samym końcu dodajemy kakao, wyłączamy mikser i dodajemy drobno posiekaną gorzką czekoladę i cukinię startą na grubych oczkach. Ciasto wylewamy do dużej tortownicy (można również upiec w prostokątnej blaszce).
Na wierzch wysypujemy mieszaninę cukru, cynamonu i orzechów włoskich i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni przez około 50 minut do suchego patyczka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz