wtorek, 18 czerwca 2013

Jogurtowe placki z truskawkami

Moje Kluski uwielbiają słodkie obiadki - chyba jak większość dzieci (choć ulubiony obiad nie jest wcale słodki, ponieważ jest to makaron z pesto i kurczakami) i czasami namawiają mnie usilnie na zrobienie placuszków. Taki obiad jest jak znalazł jak chcę zrobić coś szybko i bez długiego ślęczenia w kuchni.
Do tego dziewczyny czynnie pomagają w przygotowaniu obiadu - mieszają odmierzają i obserwują czy na pewno wszystko dobrze robię ;)
Placuszki równie pysznie będą smakowac na śniadanie lub słodki podwieczorek :)
Przepis na te placuszki wypatrzyłam na niezawodnej Kwestii Smaku




Jogurtowe placki z truskawkami


  • 250 g jogurtu greckiego lub naturalnego
  • 2 duże jajka
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 2 - 3 łyżki cukru
  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • mała szczypta soli
  • kilka truskawek



W misce mieszamy wszystkie składniki - najlepiej rózgą wtedy nie powstaną grudki od mąki a wszystkie składniki stworzą idealnie gładką masę.
Rozgrzewamy patelnie z nieprzywieralnym dnem i smażymy po 4 placki na patelni. Po 1 łyżce ciasta na placek, należy zachować odległość gdyż placki delikatnie urosną.
Placki smażymy na niedużym ogniu, gdy 'urosną' wkładamy po 2 kawałki truskawek i przewracamy na drugą stronę i smażymy nieco krócej niż na pierwszej stronie.
Podajemy z cukrem pudrem.






Truskawkowy zawrót głowy 2013

4 komentarze:

  1. Przepysznie wygladają... Zjadłabym bez wahania :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ale masz pomocnika dzielnego! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pomocników było dwóch tylko jeden ucieka przed aparatem ;)

      Usuń
  3. Świetne placuszki :) Dziękuję za udział w truskawkowej akcji :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...