piątek, 20 kwietnia 2012

Foccacia z oliwkami i czosnkiem - odsłona pierwsza

Focaccia – potrawa kuchni włoskiej, jest to rodzaj pieczywa, będącego podstawą pizzy (bez sera i sosu pomidorowego – samo ciasto). Każdy region Włoch może się pochwalić inną odmianą focaccia, od suchego, z solą, ziołami (rozmaryn, szałwia) polanego oliwą ciasta, do pulchnego z suszonymi pomidorami i oliwkami. Zazwyczaj podawane na ciepło.

Focaccia podawane jest przed posiłkiem dla zaspokojenia pierwszego głodu oraz do innych potraw jako dodatek.

Nasza focaccia była z zielonymi oliwkami z pastą paprykową, czosnkiem i ziołami....inspirowana focaccią (mam nadzieję, że tak się odmienia) jaką jedliśmy i bardzo nam smakowała w pewnej restauracji....
Po przejrzeniu kilkunastu przepisów w internecie wybrałam przepis na ciasto pani Beaty z bloga Lawendowy Dom...od kuchni zmieniłam tylko ilość soli bo nasza miała być wytrawna a nie z owocami ;)
a więc:

Focaccia z oliwkami i czosnkiem

300 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
szczypta cukru
1 łyżeczka drożdży instant
250 ml wody
1 łyżka oliwy
dodatkowo:
oliwki - wg uznania
czosnek wg uznania
zioła - u nas oregano i bazylia
oliwa do posmarowania blaszki



Wymieszać mąkę z solą, cukrem i drożdżami. Cały czas wyrabiając, dodawać powoli wodę. Wyrobić elastyczne ciasto. W razie potrzeby dodać odrobinę mąki lub wody. Ciasto powinno być zwarte, gładkie i sprężyste. Uformować je w kulę i odstawić na ok. 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
W międzyczasie kroimy oliwki i czosnek. Cierpliwie czekamy aż ciasto wyrośnie.
Blachę do pieczenia smarujemy oliwą (ja dałam chyba za mało bo ciasto przywarło) rozkładamy ciasto na blaszce - formując oczekiwany kształt, moja była podobna do prostokąta. Rozsypujemy oliwki, czosnek i zioła - następnie wstawiamy do nagrzanego do 210stopni piekarnika i pieczemy ok 15 minut .
Po wyciągnięciu czekamy chwilkę żeby nie poparzyć sobie paluszków i zajadamy :)
Smacznego!!!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...