piątek, 2 października 2015

Buraki z papryką na zimę


Uwielbiam te buraczki! Musiały znaleźć się na blogu, abym co roku znów ich nie szukała :) 
Do naszej rodziny trafiły dzięki cioci Basi :) jest z nimi trochę pracy ale smak wynagradza wszystko. Dlatego  w tym roku zrobiłam ich z poczwórnej porcji.




Buraki z papryką na zimę
(składniki na ok. 4-5 słoików poj. 0,5l)

  • ok. 1,5 kg buraków (użyłam podłużnych) 
  • 500 g papryki - u mnie mix białej i czerwonej
  •  300 g cebuli 
  • 120 ml oleju rzepakowego

Zalewa
  • 150 ml wody 
  • 150 ml octu spirytusowego 10 %
  • 3 łyżki cukru 
  • 1 czubata łyżeczka soli 
  • 3 liście laurowe 
  • 6 ziarenek ziela angielskiego


Buraki gotujemy bądź pieczemy. Studzimy i obieramy ze skórki. Ścieramy na grubych oczkach tarki, bądź w robocie kuchennym (ja tak zrobiłam co bardzo ułatwia i skraca czas przygotowywania). 
Cebulę obieramy o kroimy w kosteczkę (w tym również pomaga mi robot kuchenny gdyż mam przystawkę do krojenia w kostkę), Paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych i również kroimy w kostkę. Możemy użyć każdego koloru papryki - u mnie mieszana biała i czerwona - buraczki i tak zafarbują ją na swój kolor.
Rozgrzewamy olej i podduszamy na nim cebulę, gdy zacznie robić się szklista dodajemy paprykę i jeszcze chwilę dusimy.
W garnku przygotowujemy zalewę z wody, octu, cukru oraz przypraw - zagotowujemy do połączenia smaków, a następnie chłodzimy.
Buraczki mieszamy z papryką, cebulą oraz zalewą. Przekładamy do wyparzonych słoików i pasteryzujemy. W tym roku skusiłam się na suchą pasteryzację - do zimnego piekarnika wstawiamy słoiki i włączamy aby nagrzał się do temperatury 130 stopni. Od momentu uzyskania tej temperatury trzymamy przez około 30-40 minut. Ja po tym czasie pozostawiam słoiki do całkowitego wystygnięcia w piekarniku.



3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...