poniedziałek, 12 stycznia 2015

Sos duński - Remoulade

Sos na specjalne życzenie mojego męża. Zabrakło remoulady w Makro, więc była okazja aby przetestować w domu. Sos posłużył nam do pieczenia dorsza, ale o tym w innym poście. 




Sos Duński - Remoulade 



  • 2 jajka
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżka gęstej śmietany 
  • 2 łyżeczki ostrej musztardy
  • 1/2 łyżeczki octu 
  • ogórek konstrwowy
  • 1/2 cebuli
  • szczypta cukru
  • szczypta curry
  • sól i pieprz czarny do smaku


Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy i oddzielamy żółtka od białka.
Żółtka rozcieramy z majonezem i ostrą musztardą, dodajemy śmietanę. Wszystko razem mieszamy do jednolitej konsystencji.
Dodajemy posiekane w drobniutką kosteczkę białko, cebulkę i ogórka.
Na sam koniec doprawiamy do smaku solą, pieprzem i curry.
Odstawiamy na około 15 minut do lodówki do tzw "przegryzienia się" smaków.
Doskonały do ryb, kiełbasek, jajek, kanapek, mięs na zimno.





Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...