Sos na specjalne życzenie mojego męża. Zabrakło remoulady w Makro, więc była okazja aby przetestować w domu. Sos posłużył nam do pieczenia dorsza, ale o tym w innym poście.
Sos Duński - Remoulade
- 2 jajka
- 3 łyżki majonezu
- 1 łyżka gęstej śmietany
- 2 łyżeczki ostrej musztardy
- 1/2 łyżeczki octu
- ogórek konstrwowy
- 1/2 cebuli
- szczypta cukru
- szczypta curry
- sól i pieprz czarny do smaku
Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy i oddzielamy żółtka od białka.
Żółtka rozcieramy z majonezem i ostrą musztardą, dodajemy śmietanę. Wszystko razem mieszamy do jednolitej konsystencji.
Dodajemy posiekane w drobniutką kosteczkę białko, cebulkę i ogórka.
Na sam koniec doprawiamy do smaku solą, pieprzem i curry.
Odstawiamy na około 15 minut do lodówki do tzw "przegryzienia się" smaków.
Doskonały do ryb, kiełbasek, jajek, kanapek, mięs na zimno.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz