poniedziałek, 28 września 2015

Popcorn w karmelu z różową solą

Od kilku dni mamy już jesień...dni robią się coraz krótsze, wieczory niestety dłuższe. Zacznie się wspólne granie w gry planszowe, robienie ludzików z kasztanów i oglądanie filmów i bajek, a w takich sytuacjach przyda się coś do przegryzania. 
Moje córki uwielbiają popcorn...tym razem zrobiłyśmy popcorn zwyczajny z samą solą i do tego jeszcze popcorn w karmelu z odrobiną różowej soli


Popcorn w karmelu i różową solą:

Popcorn  - nasiona kukurydzy (ja użyłam tyle by prawie przykryły dno patelni) + 3 łyżki oleju

Karmel:
  • 100 g cukru
  • 1 łyżka wody
  • 2 łyżki masła
  • różowa sól



Popcorn i karmel przygotowywałam jednocześnie na dwóch osobnych patelniach.
Na głębokiej patelni do której mamy przykrywkę (!) rozgrzewam olej, wsypuję ziarna kukurydzy przykrywamy przykrywką i czekamy na magiczne wybuchy, od czasu do czasu możemy potrząsnąć patelnią by wszystkie ziarna równomiernie się nagrzewały. Gdy wybuchy cichną wyłączamy gaz i czekamy by popcorn ostygł.
Na drugiej patelni wysypujemy cukier i dodajemy łyżę wody, wszystko podgrzewamy dodajemy masło i mieszamy do uzyskania brązowego karmelu (uwaga jest baaardzo gorący) Wrzucamy do niego kilka garści popcornu i energicznie mieszamy by karmel otoczył ziarna popcornu, posypujemy delikatnie różową solą. Tak przygotowany popcorn wysypujemy na papier do pieczenia aby wysechł i ostygł...następnie zjadamy ze smakiem :)




2 komentarze:

  1. Uwielbiam popcorn karmelowy, chyba w koncu czas zrobić go samemu :3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tylko uważaj bo to uzależniające ;)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...