Zupa grzybowa po węgiersku:
- 400 g podgrzybków (świeżych bądź mrożonych)
- 1 cebula
- 2 łyżki masła
- 3 szklanki wywaru lub wody
- 1 łyża sosu sojowego
- 1 szklanka mąki
- 3 płaskie łyżki mąki pszennej
- sól, czarny pieprz
- 1 łyżka słodkiej suszonej papryki
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
- natka pietruszki
- jogurt naturalny - opcjonalnie
Grzyby dokładnie czyścimy, płuczemy i kroimy na mniejsze kawałki. W tym roku było mnóstwo małych podgrzybków, zatem odcinałam większość korzonka i kapelusz przekrawałam na pół, oczywiście można grzyby pokroić na mniejsze części.
W garnku, w którym będziemy gotować zupę rozpuszczamy masło, na którym podsmażamy pokrojoną cebulę. Podsmażamy do momentu gdy będzie szklista, wtedy dodajemy podgrzybki, podlewamy delikatnie wodą i dusimy ok 10 minut. Następnie wlewamy wodę, dodajemy sos sojowy oraz paprykę słodką i wędzoną i gotujemy pod przykryciem kolejne 10 minut.
Mleko mieszamy z mąką tak aby nie było grudek, mleko delikatnie hartujemy wywarem z grzybami,
Całość wlewamy do zupy, energicznie mieszając. Gdy zupa zgęstnieje zdejmujemy z ognia i doprawiamy pieprzem i solą.
Na talerzu posypujemy natką pietruszki oraz kleksem jogurtu naturalnego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz