Ten wpis miał pojawić się w święta...nie wyszło, przez chochlika, który zjadł posta :) Wrzucam przepis gdyż muszę go zrobić jeszcze nie raz - babka jest przepyszna nie sucha, mega czekoladowa i wilgotna, polecam!
Czekoladowa babka jogurtowa
- 125 g masła
- 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 2 jajka
- 1 szklanka jogurtu greckiego
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 szklanki kakao
Polewa czekoladowa:
- 100 ml mleka
- 100 g czekolady (70% kakao)
- 15 g cukru
- 15 g masła
Masło z cukrem ucieramy na białą i puszystą masę. Po uzyskaniu zadowalającej nas konsystencji wbijamy pojedynczo jajka. Po zmiksowaniu na jednolitą masę wyłączamy mikser i dalsze składniki mieszamy wykorzystując widelec bądź łyżkę.
Jogurt z mieszaniną mąki proszku do pieczenia i sody oczyszczonej (wcześniej przesiane) dodajemy naprzemiennie do masy maślano-jajecznej. Po wymieszaniu wszystkich składników masę przelewamy do formy na babkę, którą wcześniej wysmarowaliśmy i wysypaliśmy mąką.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez około 50 -60 minut do suchego patyczka.
Chwilę studzimy w formie, a następnie do całkowitego ostudzenia na kratce. Na samym końcu polewamy czekoladą i dekorujemy
Polewę czekoladową przygotowujemy w małym rondelku, w którym umieszczamy połamaną gorzką czekoladę, masło mleko i cukier i mieszamy do momentu rozpuszczenia i zgęstnienia polewy.
Musiała być pyszna :)
OdpowiedzUsuńoj tak :)
UsuńMmm, wygląda niezwykle kusząco :)
OdpowiedzUsuń