środa, 8 kwietnia 2015

Czekoladowa babka jogurtowa

Ten wpis miał pojawić się w święta...nie wyszło, przez chochlika, który zjadł posta :) Wrzucam przepis gdyż muszę go zrobić jeszcze nie raz - babka jest przepyszna nie sucha, mega czekoladowa i wilgotna, polecam!




Czekoladowa babka jogurtowa


  • 125 g masła
  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 2 jajka
  • 1 szklanka jogurtu greckiego
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 szklanki kakao


Polewa czekoladowa:


  • 100 ml mleka
  • 100 g czekolady (70% kakao)
  • 15 g cukru
  • 15 g masła




Masło z cukrem ucieramy na białą i puszystą masę. Po uzyskaniu zadowalającej nas konsystencji wbijamy pojedynczo jajka. Po zmiksowaniu na jednolitą masę wyłączamy mikser i dalsze składniki mieszamy wykorzystując widelec bądź łyżkę.
Jogurt z mieszaniną mąki proszku do pieczenia i sody oczyszczonej (wcześniej przesiane) dodajemy naprzemiennie do masy maślano-jajecznej. Po wymieszaniu wszystkich składników masę przelewamy do formy na babkę, którą wcześniej wysmarowaliśmy i wysypaliśmy mąką.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez około 50 -60 minut do suchego patyczka.
Chwilę studzimy w formie, a następnie do całkowitego ostudzenia na kratce. Na samym końcu polewamy czekoladą i dekorujemy

Polewę czekoladową przygotowujemy w małym rondelku, w którym umieszczamy połamaną gorzką czekoladę, masło mleko i cukier i mieszamy do momentu rozpuszczenia i zgęstnienia polewy.



Wielkanocne Smaki - edycja VBabki Wielkanocne 2015

3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...