środa, 14 maja 2014

Pieczony dorsz z masłem cytrynowo-bazyliowym (lokowanie produktu)

Rybka na obiad? Ależ oczywiście!



Pieczony dorsz z masłem cytrynowo-bazyliowym
(3 porcje - lub 4 dla rodziny 2+2 z małymi dziećmi)





  • 500 - 600 g polędwicy z dorsza
  • przyprawa w młynku do ryb KAMIS
  • sok z cytryny
Masło cytrynowo-bazyliowe

  • 30 g masła
  • skórka z 1/2 cytryny 
  • kilka listków bazylii cytrynowej


Rybę oddzielamy od skóry i jeśli jest taka potrzeba usuwamy ości. W pojemniku w którym rybka będzie czekać na upieczenie na dnie wysypujemy  przyprawę, na nią wykładamy po porcjowaną rybę i posypujemy przyprawą od góry. Zostawiamy na około 30 minut, przed włożeniem do piekarnika skrapiamy sokiem z cytryny. 
Masło rozpuszczamy , uważamy aby się nie przypaliło, tuż przed całkowitym rozpuszczeniem możemy ściągnąć je z ognia pozostałe cząstki rozpuszcza się od uzyskanej temperatury. Do rozpuszczonego masła wrzucamy cienko pokrojone listki bazylii cytrynowej oraz skórki cytryny (opcjonalnie możemy dodać odrobinę soku z cytryny) solimy.
Rybę pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok 15 minut. 
Przed podaniem polewamy masłem. Podajemy z pieczonymi ziemniakami np. takimi jak TE



Dania dla urody

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...