Rybka na obiad? Ależ oczywiście!
Pieczony dorsz z masłem cytrynowo-bazyliowym
(3 porcje - lub 4 dla rodziny 2+2 z małymi dziećmi)
- 500 - 600 g polędwicy z dorsza
- przyprawa w młynku do ryb KAMIS
- sok z cytryny
Masło cytrynowo-bazyliowe
- 30 g masła
- skórka z 1/2 cytryny
- kilka listków bazylii cytrynowej
Rybę oddzielamy od skóry i jeśli jest taka potrzeba usuwamy ości. W pojemniku w którym rybka będzie czekać na upieczenie na dnie wysypujemy przyprawę, na nią wykładamy po porcjowaną rybę i posypujemy przyprawą od góry. Zostawiamy na około 30 minut, przed włożeniem do piekarnika skrapiamy sokiem z cytryny.
Masło rozpuszczamy , uważamy aby się nie przypaliło, tuż przed całkowitym rozpuszczeniem możemy ściągnąć je z ognia pozostałe cząstki rozpuszcza się od uzyskanej temperatury. Do rozpuszczonego masła wrzucamy cienko pokrojone listki bazylii cytrynowej oraz skórki cytryny (opcjonalnie możemy dodać odrobinę soku z cytryny) solimy.
Rybę pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok 15 minut.
Przed podaniem polewamy masłem. Podajemy z pieczonymi ziemniakami np. takimi jak TE
Ależ to pięknie wygląda!
OdpowiedzUsuń