Pesto szpinakowe
- 150 g świeżego szpinaku
- 50 g startego parmezanu
- 25 g pestek dyni
- 25 g orzeszków pinii
- kilka listków bazylii
- oliwa z oliwek (do uzyskania odpowiedniej konsystencji) ja użyłam pół na pół oliwy aromatyzowanej bazylią oraz naturalnej oliwy z oliwek
- sól do smaku
Optymalnie byłoby utrzeć pesto w moździerzu. Tym razem wybrałam szybszą wersję - blenderem gdyż zgłodniałe Kluski dopytywały się kiedy obiad.
Na suchej patelni prażymy pestki dyni i orzeszki piniowe.
Myjemy szpinak i pozbawiamy liści ogonków, które dałby nam gorzkawy smak.
W pojemniku umieszczamy bazylię, szpinak, starty parmezan oraz podprażone pestki i orzechy. Dodajemy sól oraz oliwę i przystępujemy do blendowania - w miarę potrzeby dolewamy oliwy.
Tak przygotowane pesto możemy użyć do makaronu - przepis wkrótce :) lub jako pastę do kanapek, naleśników lub dip do warzyw.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz