środa, 19 marca 2014

Pesto szpinakowe

Pomysł na pesto wpadł po otwarciu lodówki - uśmiechała się do mnie paczka szpinaku...reszta była podobna jak w standardowym pesto




Pesto szpinakowe

  • 150 g świeżego szpinaku
  • 50 g startego parmezanu
  • 25 g pestek dyni
  • 25 g orzeszków pinii 
  • kilka listków bazylii
  • oliwa z oliwek (do uzyskania odpowiedniej konsystencji) ja użyłam pół na pół oliwy aromatyzowanej bazylią oraz naturalnej oliwy z oliwek
  • sól do smaku



Optymalnie byłoby utrzeć pesto w moździerzu. Tym razem wybrałam szybszą wersję - blenderem gdyż zgłodniałe Kluski dopytywały się kiedy obiad.
Na suchej patelni prażymy pestki dyni i orzeszki piniowe.
Myjemy szpinak i pozbawiamy liści ogonków, które dałby nam gorzkawy smak.
W pojemniku umieszczamy bazylię, szpinak, starty parmezan oraz podprażone pestki i orzechy. Dodajemy sól oraz oliwę i przystępujemy do blendowania - w miarę potrzeby dolewamy oliwy.
Tak przygotowane pesto możemy użyć do makaronu - przepis wkrótce :) lub jako pastę do kanapek, naleśników lub dip do warzyw.

Smacznego 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...