wtorek, 18 marca 2014

Makowe ciasto z kremem cytrynowym

 Gdy znalazłam to ciasto bardzo mnie zaciekawiło, na tyle by przygotować je na imprezę rodzinną.
Dwa makowe blaty ciasta - zupełnie bezglutenowe ;) przełożonym kwaśnym kremem na bazie budyniu cytrynowego



Makowe ciasto z kremem cytrynowym


2 blaty makowe

  • 150 g maku
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 100 g mielonych migdałów
  • 100 g cukru
  • 8 białek
  • 4 żółtka
Krem cytrynowy
  • 2 budynie waniliowe
  • 350 ml mleka UHT
  • 200 ml soku cytrynowego (ok 3 cytryny)
  • 150 g cukru
  • 4 żółtka
  • 200 g miękkiego masła
Do polania 
  • gorzka czekolada




Białka oddzielamy od żółtek (4 żółtka odstawiamy do kremu).Białka ubijamy na sztywną pianę do której powoli dodajemy cukier. Całość miksujemy do chwili, gdy piana stanie się gęsta i mocno błyszcząca. Następnej kolejności dodajemy żółtka i dalej miksujemy, przez około 5 minut.

Mak łączymy z kokosem i migdałami. Dodajemy do masy jajecznej powolutku po jednej łyżce.
Tak przygotowane ciasto dzielimy na dwie cześci - optymalnie byłoby upiec jednocześnie w dwóch jednakowych blaszkach (24x28 cm) - ja dwóch jednakowych nie mam więc każdy blat piekłam osobno.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 20 minut.
Ciasto odstawiamy do całkowitego wystygnięcia, a w tym czasie przygotowujemy krem.

Do kremu używamy mleka UHT! (inne np. pasteryzowane lub świeże zważy się przy dodaniu soku z cytryny). Mleko łączymy z wyciśniętym sokiem z 3 cytryn, odlewamy pół szklanki, a resztę zagotowujemy z cukrem. Pozostawione mleko łączymy  z budyniami i żółtkami.
Tak przygotowaną mieszankę wlewamy do gotojującego się mleka, intensywnie mieszamy, aby nie powstały grudki. Budyń odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Miękkie masło miksujemy na białą, puszystą masę. Do masła dodajemy po łyżce zimnego budyniu i miksujemy do chwili utworzenia się gładkiego kremu. 

Krem rozsmarowujemy na placku makowo kokosowym i przykrywamy go drugim ciastem. Drugi blat układamy stroną nieregularna do kremu (odwracamy), a następnie dociskamy.Ciasto możemy polać gorzką czekoladą. Pozostawiamy na około 3-4 godziny w lodówce.

Zainspirowana tym przepisem.




Krem jest mooocno cytrynowy, a mak z ciasta pozostaje między zębami. Pychotka!


Ciasta przekładańceKwaśne jak cytryna czyli cytrynowe smakołyki

4 komentarze:

  1. Ciekawe połączenie maku z cytryną. Pewnie krem jest orzeźwiająco kwaskowy:)

    OdpowiedzUsuń
  2. mmmmm aż od samego patrzenia ślinka cieknie <3
    lubieessc.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. ale jaki mak ( z puszki)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...