Dziś ostatni dzień KONKURSU - pamiętajcie czekamy na Wasze zdjęcia do 23:59 - link do KONKURSU znajdziecie TU
Omnomnomniemające penne ze szpinakowym pesto
Szpinakowe pesto - jak przygotować znajdziecie TU
- 150 g świeżego szpinaku
- 50 g startego parmezanu
- 25 g pestek dyni
- 25 g orzeszków piniowych
- kilka listków bazylii
- oliwa z oliwek (do uzyskania odpowiedniej konsystencji) ja użyłam pół na pół oliwy aromatyzowanej bazylią oraz naturalnej oliwy z oliwek
- sól do smaku
Dodatkowo
- kurczak w zielonych przyprawach (ok 500 g dla 4 osób)
- przyprawy oregano, bazylia, czosnek, sól, pieprz, odrobina oliwy
- Makaron Penne - ilość uzależniona od ilości osób
- tarty parmezan
- prażone nasiona dyni oraz orzeszki piniowe
Pesto przygotowujemy w blenderze lub moździerzu.
Makaron gotujemy wg zaleceń na opakowaniu, tak aby był al dente.
Kurczaka myjemy, kroimy w kostkę i doprawiamy przyprawami, dodajemy olej i odstawiamy na około 30 minut. Po tym czasie smażymy kurczaka, na patelnię z kurczakiem dodajemy pesto i delikatnie podgrzewamy.
Ugotowany makaron penne łączymy z pesto i kurczakiem.
Podajemy posypane prażonymi pestkami dyni i orzeszkami piniowymi oraz startym parmezanem
Przepisem dołączam do akcji:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz