czwartek, 20 marca 2014

Omnomnomniemające penne ze szpinakowym pesto

Moje dziewczyny uwielbiają makarony, my również gdyż można je przygotować w miarę szybko na różnoraki sposób. Tym razem postawiliśmy na pesto - te standardowe bazyliowe Kluski znają już od jakiegoś czasu i bardzo lubią. Ale tym razem pesto było ciut inne - jakie przeżyłam zdziwienie gdy zobaczyłam wielkie oczy córeczek gdy dostały talerze z obiadem - PESTO ze SZPINAKU ma bardzo intensywny kolor zielonej trawy ;) lekko wpadający w zielone fluo :)

Dziś ostatni dzień KONKURSU - pamiętajcie czekamy na Wasze zdjęcia do 23:59 - link do KONKURSU znajdziecie TU


Omnomnomniemające penne ze szpinakowym pesto

Szpinakowe pesto - jak przygotować znajdziecie TU


  • 150 g świeżego szpinaku
  • 50 g startego parmezanu
  • 25 g pestek dyni
  • 25 g orzeszków piniowych
  • kilka listków bazylii
  • oliwa z oliwek (do uzyskania odpowiedniej konsystencji) ja użyłam pół na pół oliwy aromatyzowanej bazylią oraz naturalnej oliwy z oliwek
  • sól do smaku
Dodatkowo 

  • kurczak w zielonych przyprawach (ok 500 g dla 4 osób)
  • przyprawy oregano, bazylia, czosnek, sól, pieprz, odrobina oliwy
  • Makaron Penne - ilość uzależniona od ilości osób
  • tarty parmezan
  • prażone nasiona dyni oraz orzeszki piniowe


Pesto przygotowujemy w blenderze lub moździerzu.
Makaron gotujemy wg zaleceń na opakowaniu, tak aby był al dente.
Kurczaka myjemy, kroimy w kostkę i doprawiamy przyprawami, dodajemy olej i odstawiamy na około 30 minut. Po tym czasie smażymy kurczaka, na patelnię z kurczakiem dodajemy pesto i delikatnie podgrzewamy. 
Ugotowany makaron penne łączymy z pesto i kurczakiem.
Podajemy posypane prażonymi pestkami dyni i orzeszkami piniowymi oraz startym parmezanem


Przepisem dołączam do akcji:

Fusion  w kolorach #omnomnom

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...