Wczoraj szukałam pomysłu na obiad. Miałam chęć na zupę, ale nie wiedziałam jaką.. siostra podrzuciła pomysł na zupę z czerwonych warzyw na patelnię pewnej firmy, ale niestety nie mogłam w moim mieście znaleźć tej mieszanki tak więc sprawdziłam sobie w internecie co wchodzi w jej skład. Tym samym powstała zupa na dzisiejszy obiad...
Co potrzebujemy?
- 3 litry bulionu drobiowego
- 1 puszka pomidorów
- 1 czerwona cebula
- 1 biała cebula
- 1 papryka czerwona
- 1/3 połówki główki czerwonej kapusty
- 2 marchewki
- 1 pietruszka (korzeń)
- kawałek selera
- kawałek pora
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 1 papryczka chilli
- sól, pieprz, bazylia, zioła prowansalskie wedle uznania
- 2 łyżki prażonej cebulki (do posypania)
- grzanki ziołowe ( do posypania)
Co robimy?
Ja na samym początku zrobiłam bulion i ugotowane warzywa z bulionu (marchew, pietruszka, seler i por) wrzuciłam do blendera i je zmiksowałam z odrobiną bulionu właśnie. Resztę warzyw kroimy i podsmażamy na patelni (razem z pomidorami i chilli), gdy będą już miękkie to dorzucamy je do blendera i miksujemy z resztą. Gdy mamy już jednolitą masę wlewamy ją do bulionu i gotujemy na wolnym ogniu przyprawiając ziołami prowansalskimi, bazylią, solą i pieprzem wedle uznania. Podajemy z grzankami i odrobiną prażonej cebulki.
Smacznego!
Wydaje mi się, że zupa zrobiona własnoręcznie smakuje najbardziej:). Bardzo dziękuję za przepis, z wielką chęcią wypróbuję. Zapraszam do siebie! ;)
OdpowiedzUsuńdokładnie tak ;)
Usuńmniam x2 ;)
OdpowiedzUsuń