środa, 5 lutego 2014

Rozgrzewająca zupa krem



Wczoraj szukałam pomysłu na obiad. Miałam chęć na zupę, ale nie wiedziałam jaką.. siostra podrzuciła pomysł na zupę z czerwonych warzyw na patelnię pewnej firmy, ale niestety nie mogłam w moim mieście znaleźć tej mieszanki tak więc sprawdziłam sobie w internecie co wchodzi w jej skład.  Tym samym powstała zupa na dzisiejszy obiad...






Co potrzebujemy?

  • 3 litry bulionu drobiowego
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 czerwona cebula
  • 1 biała cebula
  • 1 papryka czerwona
  • 1/3 połówki główki czerwonej kapusty
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka (korzeń)
  • kawałek selera 
  • kawałek pora 
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 1 papryczka chilli
  • sól, pieprz, bazylia, zioła prowansalskie wedle uznania
  • 2 łyżki prażonej cebulki (do posypania)
  • grzanki ziołowe ( do posypania)



Co robimy? 

Ja na samym początku zrobiłam bulion i ugotowane warzywa z bulionu (marchew, pietruszka, seler i por) wrzuciłam do blendera i je zmiksowałam z odrobiną bulionu właśnie. Resztę warzyw kroimy i podsmażamy na patelni (razem z pomidorami i chilli), gdy będą już miękkie to dorzucamy je do blendera i  miksujemy z resztą. Gdy mamy już jednolitą masę wlewamy ją do bulionu i gotujemy na wolnym ogniu przyprawiając ziołami prowansalskimi, bazylią, solą i pieprzem wedle uznania. Podajemy z grzankami i odrobiną prażonej cebulki.



Smacznego!


3 komentarze:

  1. Wydaje mi się, że zupa zrobiona własnoręcznie smakuje najbardziej:). Bardzo dziękuję za przepis, z wielką chęcią wypróbuję. Zapraszam do siebie! ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...