wyszło pysznie, kremowo, owocowo...
Oczyszczający koktajl ze smaczkliwka
- 1/2 awokado
- 1/2 mango
- 3 połówki brzoskwini z puszki
- 1/2 szklanki soku brzoskwiniowego
- 1 kiwi
- 1 łyżeczka soku z limonki
Wszystkie produkty miksujemy i pijemy tuż po przygotowaniu.
Wszystkie składniki koktajlu mają bardzo dużo prozdrowotnych właściwości - tym razem zacznijmy od
Awokado:
- ma 35% więcej potasu niż banany
- bogate w witaminy B, E i K
- ma szerokie właściwości przeciwzapalne
- cenne źródło jednonienasyconych kwasów tłuszczowych (pomagają one np. kontrolować poziom cukru - we krwi i wzmacniać ściany tętnic)
- ma wysoką zawartość kwasu oleinowego - pomaga on mi.in. obniżyć poziom cholesterolu
- dostarcza kwas foliowy. Badania pokazują, że ludzie, którzy mają dietę bogatą w kwas foliowy znacznie rzadziej chorują na choroby serca i są mniej narażeni na wystąpienie udaru - niż ci, którzy spożywają go niewiele. Kwas foliowy obniża również ryzyko wad wrodzonych (szczególnie ważne jest to dla kobiet w ciąży lub ją planujących), a jego wysokie spożycie wiąże się ze zmniejszeniem ryzyka zawału serca i chorób serca.
- badania wykazały, że niektóre składniki odżywcze są wchłaniane lepiej, gdy spożywane są z awokado (naukowcy zaobserwowali, że łączenie awokado np. z sałatką pozwala na lepsze wchłanianie przeciwutleniaczy; likopen w pomidorach lub beta-karoten w marchwi może być lepiej wchłaniany jeśli spożyjemy je z kawałeczkami awokado).
- doskonałe źródło glutationu, ważnego przeciwutleniacza – naukowcy twierdzą, jest ważny w profilaktyce antynowotworowej i spowalnia proces starzenia. Neutralizuje wolne rodniki, a tym samym zmniejsza uszkodzenia komórek.
- witamina E, tłuszcze jednonienasycone i glutation zawarte w awokado wspierają pracę serca
- zawiera błonnik – w tym rozpuszczalny i nierozpuszczalny, których organizm potrzebuje, aby utrzymać sprawne działanie układu trawiennego. Rozpuszczalny błonnik spowalnia rozkład węglowodanów w organizmie, pomaga czuć się sytym dłużej (kontrola apetytu). Błonnik nierozpuszczalny oczyszcza układ pokarmowy – profilaktyka zaparć, a przy tym mniejsze ryzyko wystąpienia raka jelita grubego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz