Łosoś - po około 250 g na porcję dla dorosłego
125 g porcja dla dziecka
Sos szpinakowo - serowy
- 450 g mrożonego szpinaku
- 100 g sera pleśniowego (użyłam Lazura)
- 100 g sera ricotta
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki mleka
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz i gałka muszkatołowa (do smaku)
Rozmrażamy szpinak podsmażając go na maśle (najlepszy będzie szpinak rozdrobniony) dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, dodajemy 4 łyżki mleka i rozkruszony ser pleśniowy, a następnie ricottę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałka muszkatołową
Łososia wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez ok 15 minut. Przed podaniem polewamy sosem szpinakowo-serowym. Podajemy np z pieczonymi ziemniaczkami
Ten sam sos możemy użyć jako farsz do naleśników lub dodatek do wołowiny.
Szpinak i łosoś to zgrany duet, u mnie dzisiaj też w roli głównej :)
OdpowiedzUsuń