sobota, 5 października 2013

Łosoś pod pierzynką z sosu szpinakowo-serowego

Łosoś pod pierzynką z sosu szpinakowo-serowego






Łosoś - po około 250 g na porcję dla dorosłego
             125 g porcja dla dziecka

Sos szpinakowo - serowy


  • 450 g mrożonego szpinaku
  • 100 g sera pleśniowego (użyłam Lazura)
  • 100 g sera ricotta
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki mleka
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz i gałka muszkatołowa (do smaku) 




Rozmrażamy szpinak podsmażając go na maśle (najlepszy będzie szpinak rozdrobniony) dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, dodajemy 4 łyżki mleka i rozkruszony ser pleśniowy, a następnie ricottę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałka muszkatołową 
Łososia wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez ok 15 minut. Przed podaniem polewamy sosem szpinakowo-serowym. Podajemy np z pieczonymi ziemniaczkami

Ten sam sos możemy użyć jako farsz do naleśników lub dodatek do wołowiny.

1 komentarz:

  1. Szpinak i łosoś to zgrany duet, u mnie dzisiaj też w roli głównej :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...