PIECZONE ZIEMNIACZKI
- ziemniaki
- przyprawa do ziemniaków Kamis
- rozmaryn
- oliwa z oliwek
- sól
Ziemniaki obieramy, myjemy, solimy i podgotowujemy - aby były były półtwarde. Są też zwolennicy pieczenia ich surowych, ale sposób z podgotowaniem jak dla mnie jest bardziej pewny i nie trzeba bardzo długo czekać, podgotować można dużo wcześniej co jednocześnie skróci czas przygotowania.
Podgotowane i odcedzone ziemniaki odstawiamy do przestudzenia, następnie posypujemy rozmarynem i mieszanką do pieczonych ziemniaków (lub naszymi ulubionymi) polewamy obficie oliwą, garnek zamykamy przykrywką i energicznie potrząsamy aby ziemniaczki zostały dokładnie oblepione przyprawami.
Wszystko wysypujemy na blaszkę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok 30-40 minut, należy sprawdzać gdyż dużo może zależeć od gatunku ziemniaków i etapu ugotowania.
Zjadamy, uważamy żeby się nie poparzyć tak bardzo kuszą :)
Lubię takie chrupiace...
OdpowiedzUsuńkto takich nie lubi? ;)
UsuńUwielbiam takie!
OdpowiedzUsuńSpróbuj ich kiedyś nie obrać i nie podgotowywać.
OdpowiedzUsuń25 minut 200 stopni termoobieg wymoczone w oliwie z przyprawami ... nie zrobisz już innych. Pod skórką jest to co najlepsze i gotowanie niczego z ziemniaków nie usunie.
pozdrawiam
czasami robię też takie ze skórką - jeśli są małe i ładne,
Usuńa jakiej muszą być wielkości żeby w 25 min były gotowe?bo mi kilka razy wychodziły twarde -dlatego się zraziłam i wolę podgotować dla pewności ;)
Fajny blog i bardzo smakowite zdjęcia, jakim aparatem robisz zdjęcia? Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
Usuńa zdjęcia robię Canonem eos 500D :)
pozdrawiam