środa, 25 września 2013

Pieczone ziemniaczki

To co wszyscy w domu lubimy :) Nie robimy ich zbyt często, przeważnie z jakiejś okazji. Są pyszne chrupiące aromatyczne..mmhmmm





PIECZONE ZIEMNIACZKI


  • ziemniaki
  • przyprawa do ziemniaków Kamis
  • rozmaryn
  • oliwa z oliwek
  • sól

Ziemniaki obieramy, myjemy, solimy i podgotowujemy - aby były były półtwarde. Są też zwolennicy pieczenia ich surowych, ale sposób z podgotowaniem jak dla mnie jest bardziej pewny i nie trzeba bardzo długo czekać, podgotować można dużo wcześniej co jednocześnie skróci czas przygotowania.
Podgotowane i odcedzone ziemniaki odstawiamy do przestudzenia, następnie posypujemy rozmarynem i mieszanką do pieczonych ziemniaków (lub naszymi ulubionymi) polewamy obficie oliwą, garnek zamykamy przykrywką i energicznie potrząsamy aby ziemniaczki zostały dokładnie oblepione przyprawami.
Wszystko wysypujemy na blaszkę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok 30-40 minut, należy sprawdzać gdyż dużo może zależeć od gatunku ziemniaków i etapu ugotowania.
Zjadamy, uważamy żeby się nie poparzyć tak bardzo kuszą :)





7 komentarzy:

  1. Spróbuj ich kiedyś nie obrać i nie podgotowywać.

    25 minut 200 stopni termoobieg wymoczone w oliwie z przyprawami ... nie zrobisz już innych. Pod skórką jest to co najlepsze i gotowanie niczego z ziemniaków nie usunie.

    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. czasami robię też takie ze skórką - jeśli są małe i ładne,
      a jakiej muszą być wielkości żeby w 25 min były gotowe?bo mi kilka razy wychodziły twarde -dlatego się zraziłam i wolę podgotować dla pewności ;)

      Usuń
  2. Fajny blog i bardzo smakowite zdjęcia, jakim aparatem robisz zdjęcia? Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję :)
      a zdjęcia robię Canonem eos 500D :)
      pozdrawiam

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...