piątek, 5 lipca 2013

Owocowa zupa czereśniowa


Wspomnienie dzieciństwa - zupa owocowa :) W tym roku obserwuję mega urodzaj czereśni - na naszym skromnym drzewku pojawiło się zaledwie kilka, ale mój mąż namiętnie kupuje je na straganach. Chwyciła nas nostalgia i postanowiliśmy część 'przerobić' na zupkę, od rana ręcznie drylowałam i na drugie śniadanie lub jak kto woli wczesny pierwszy obiad mieliśmy pyszną zupę.


Przepis będzie tylko opisowo-poglądowy, gdyż w natłoku zapomniałam wszystko pomierzyć, zważyć i zapisać :)  



Zupa czereśniowa 
  • wydrylowane czereśnie
  • garstka czerwonych porzeczek
  • makaron muszelki
  • 1/2 kisielu żurawinowego
  • cukier
  • woda
  • sok z cytryny 
  • przypraw do słodkich deserów Kamis 
  • śmietana



Wydrylowane czereśnie zalewamy woda i zagotowujemy pod przykryciem. Dodajemy do smaku i złamania słodyczy garstkę czerwonych porzeczek i sok z cytryny. Doprawiamy do smaku cukrem i przyprawami. Na sam koniec wlewamy rozrobiony z zimną wodą kisiel i zagotowujemy. W międzyczasie gotujemy makaron. Na talerz nakładamy makaron, nalewamy zupę i dekorujemy kleksem śmietany...mniam smak lata, smak dzieciństwa..


  Owoce z sadu i dzialki

1 komentarz:

  1. ja tak niekulinarnie teraz - bardzo fajne, przemyślane kompozycje foto ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...