Przeglądając moje blogi w zakładkach natknęłam się na konkurs o oleju rzepakowym i wtedy samoistnie nasunęła się myśl o pysznych babeczkach z pysznym kremowym serkiem - wszystko z polskich produktów, smaczne i zdrowe...i chyba nawet przełknęłam dwie wybrudzone zadowolone Kluski, które aż piszczały na widok różowego kremu - takiego księżniczkowego ;)
Jagodowe muffiny z serkiem porzeczkowym
(12 muffinek)
- 180 g mąki pszennej
- 20 g zarodków pszennych
- 10 g zarodków żytnich
- 75 ml oleju rzepakowego
- 75 ml mleka 2%
- 130 g cukru
- 100 g jagód
- 1 jajko
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Jagody płuczemy zasypujemy cukrem i delikatnie miksujemy, tak aby pozostały owoce a nie tylko sama miazga jagodowa. Do tego samego naczynia dodajemy jajko, olej rzepakowy, mleko, w osobnym naczyniu mieszamy produkty suche. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni Celcjusza.
Mieszamy razem produkty ciekłe z suchymi, gdy ciasto jest zbyt zbite można dodać troszkę mleka, u mnie konsystencja była idealna. Ciasto nakładamy łyżka do foremek na ok 3/4 wysokości, wkładamy do piekarnika i pieczemy ok 25 minut
Serek porzeczkowy
- 300 g sera twarogowego trzykrotnie zmielonego
- 300 g porzeczkowej frużeliny takiej tak ta
Serek miksujemy z frużeliną do uzyskania jasnoróżowego koloru. Następnie nakładamy go szprycą na wystudzone muffinki dekorujemy jagodami i porzeczkami oraz listkami melisy.

ale urocze :)
OdpowiedzUsuńMniami!!!
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie : http://szczypta-smaku.blog.pl/
wyglądają pysznie ;)
OdpowiedzUsuńPięknie się prezentują :) A olej rzepakowy to faktycznie nasze polskie złoto, tylko dlaczego tak niedoceniane? Przecież pełno w nim witaminy E, kwasów omega-3... To ponoć najlepszy ze wszystkich olejów!
OdpowiedzUsuńciekawe:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i dziękuję za dodanie przepisu do Akcji Jagodowej:)