Tortilla - raz na jakiś czas robimy taki szybki obiad. Można zrobić tortille takie jak tu lub kupić gotowe, wtedy będzie szybciej. Do tego przygotowujemy ulubione warzywa, trochę kurczaka i delikatne sosiki.
Dzieci na początku niezbyt pozytywnie podchodziły do obiadu, ale już po kilku gryzach pytały się o dokładkę
Tortilla z kurczakiem, rukolą i warzywami:
- 2 piersi z kurczaka
- czosnek, słodka papryka, imbir, sól
- oliwa z oliwek
- 2 łyżeczki ajwaru
- 1/2 ogórka
- 1.2 czerwonej papryki
- 2 garstki rukoli
- 6 łyżek kukurydzy
Do podania:
- sos zielony i różowy np. takie
- salsa
- czerwona fasola
- kukurydza
Kurczaka oczyszczamy, myjemy i kroimy na małe kawałki. Dodajemy imbir, czosnek, sól, paprykę, ajwar i oliwę - mieszamy i odstawiamy na minimum 30 minut. Następnie grillujemy lub smażymy.
W międzyczasie na suchej patelni podgrzewamy tortille, którą po podgrzaniu smarujemy jednym z sosów (ja użyłam różowego). Na sosie układamy rukolę, a na niej grillowanego/usmażonego kurczaka, posypujemy warzywami - najlepiej pokrojonymi w paski ogórkiem, papryką oraz kukurydzą. Zawijamy w folię, by podczas jedzenia nie wyciekł nam sos. Podajemy na talerzu z kleksami z sosów, salsy, czerwonej fasolki i kukurydzy.
Do środka tortilli możemy włożyć marynowaną papryczkę pepperoni, u nas pomięłam ze względu na młodociane Kluski ;)
Uwielbiam tortille, szybko i pysznie:)
OdpowiedzUsuńDokładnie :))))
OdpowiedzUsuńizomorfia3
OdpowiedzUsuńIdealne kiedy człowiek ma „smaczka” na dania z serii Tex-Mex;wczoraj zrobiłam na obiad :D
a do tego jakie szybkie :) i smaczne
Usuń