sobota, 27 kwietnia 2013

Tortilla z kurczakiem, rukolą i warzywami

Tortilla - raz na jakiś czas robimy taki szybki obiad. Można zrobić tortille takie jak tu lub kupić gotowe, wtedy będzie szybciej. Do tego przygotowujemy ulubione warzywa, trochę kurczaka i delikatne sosiki.
Dzieci na początku niezbyt pozytywnie podchodziły do obiadu, ale już po kilku gryzach pytały się o dokładkę



Tortilla z kurczakiem, rukolą i warzywami:


  • 2 piersi z kurczaka
  • czosnek, słodka papryka, imbir, sól
  • oliwa z oliwek
  • 2 łyżeczki ajwaru


  • 1/2 ogórka
  • 1.2 czerwonej papryki
  • 2 garstki rukoli
  • 6 łyżek kukurydzy

Do podania:
  • sos zielony i różowy np. takie
  • salsa 
  • czerwona fasola
  • kukurydza





Kurczaka oczyszczamy, myjemy i kroimy na małe kawałki. Dodajemy imbir, czosnek, sól, paprykę, ajwar i oliwę - mieszamy i odstawiamy na minimum 30 minut. Następnie grillujemy lub smażymy.
W międzyczasie na suchej patelni podgrzewamy tortille, którą po podgrzaniu smarujemy jednym z sosów (ja użyłam różowego). Na sosie układamy rukolę, a na niej grillowanego/usmażonego kurczaka, posypujemy warzywami - najlepiej pokrojonymi w paski ogórkiem, papryką oraz kukurydzą. Zawijamy w folię, by podczas jedzenia nie wyciekł nam sos. Podajemy na talerzu z kleksami z sosów, salsy, czerwonej fasolki i kukurydzy.
Do środka tortilli możemy włożyć marynowaną papryczkę pepperoni, u nas pomięłam ze względu na młodociane Kluski ;)  

4 komentarze:

  1. Uwielbiam tortille, szybko i pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. izomorfia3
    Idealne kiedy człowiek ma „smaczka” na dania z serii Tex-Mex;wczoraj zrobiłam na obiad :D

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...