piątek, 26 kwietnia 2013

Sos zielony i różowy

Często do potraw grillowanych lub wszelkich innych używamy sosów.
Nasz ulubiony to sos czosnkowy - może być czysty lub np. z dodatkiem koperku jak tu
Dziś zaproponuję kolejne sosiki (jak mówią Kluski)  na bazie sosu czosnkowego




Baza do sosów:

  • 5 łyżek jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka majonezu
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta soli

Czosnek przeciskamy przez praskę i za pomocą rózgi mieszamy z jogurtem, majonezem i solą.
Następnie sos dzielimy na dwie miseczki.

Sos zielony-bazyliowy:
  • baza do sosu jw.
  • kilka listów bazylii (zamiennie możemy użyć pesto)

Sos różowy:
  • baza do sosu jw.
  • 2 łyżeczki ajwaru (zamiennie można użyć ketchupu)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...