piątek, 23 października 2015

Dorsz z renetą i cebulą

Jak mój mąż usłyszał co będzie na obiad to stwierdził, że będzie jadł poza domem...całe szczęście udało mi się go namówić aby choć trochę spróbował...jakież było jego zaskoczenie gdy to połączenie pasowało do siebie jak ulał ;)


Dorsz z renetą i cebulą
(2 porcje)

  • 2 x 150 g filetu dorsza (u mnie atlantycki)
  • 2 średnie jabłka - RENETY - mogą być inne twarde i kwaśne
  • 1 cebula
  • przyprawa do ryby : sól morska, pieprz cytrynowy
  • 1/2 łyżeczki cukry
  • 1 łyżka oleju rzepakowego 



Cebulę obieramy i kroimy w półksiężyce. Jabłka obieramy ze skórki, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na 2-3 mm plasterki. Ważne by jabłka nie były pokrojone zbyt cienko gdyż podczas smażenia rozpadną się. 
Na patelni rozgrzewamy łyże oleju i wrzucamy cebulę, smażymy do momentu gdy jest zeszklona, wtedy wrzucamy jabłka - smażymy przez chwilę, gdy jabłka zaczynają mięknąć dodajemy dosłownie 1/2 łyżeczki cukru i delikatnie solimy.
Jabłka zsuwamy na brzegi patelni a na środek kładziemy oprószone przyprawami filety dorsza - smażymy przez około 5 minut.
Na talerzu najpierw wykładamy skarmelizowane jabłka z cebulą a następnie układamy na nich dorsza.
Podajemy z różyczkami brokułów.
Smacznego





* Patelnię do niskotłuszczowego smażenia można nabyć w internetowym sklepie: www.sklep.dajar.pl
Ambitnie i zdrowo

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...