Zupę dyniową w tym roku jadł już chyba każdy, puree dyniowe to sposób by zupą cieszyć się w zimowe popołudnia. Mam jeszcze ochotę spróbować dyniowej kawy...tylko czy się skuszę?
Puree z dyni zrobiłam pierwszy raz i bardzo podoba mi się ten sposób przechowywania - mam chrapkę na sernik dyniowy ale nie teraz...a w zimę z chęcią wypróbuję :)
Puree dyniowe - idealne do mrożenia
1 kg pomarańczowej mączystej dyni
Dynię przekrawamy i pozbywamy się wnętrza i kroimy na mniejsze cząstki. Układamy na blaszce i przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni przez około godzinę. Mniejsze dynie pieczemy krócej - nalezy co jakiś czas sprawdzać miękkość dyni widelcem.
Upieczoną dynię studzimy, następnie pozbawiamy skórki i miksujemy na gładką masę.
Rozdzielamy na porcję i mrozimy.
Tak przygotowany mus możemy przechowywać w lodówce max 5 dni.
Rewelacja!
OdpowiedzUsuń