środa, 10 września 2014

Orkiszowe crumble ze śliwkami i malinami

Ostatnio dostałam od sąsiadki wielką reklamówkę gruszek, które wskoczyły do słoików i kilka śliwek.
Początkowo śliwki miały wskoczyć do jakiegoś ciasta, ale tak długo schodziło mi na myśleniu i wymyślaniu jakie to mogłoby być ciasto, że zrobiły się bardzo dojrzałe i decyzja już musiała być natychmiastowa.
Szybki łatwy, a dodatkowo przepyszny sposób na wszystkie owoce - CRUMBLE.
Moi recenzenci - czyli dwie Kluski były zachwycone i proszą o jeszcze :)


Orkiszowe crumble ze śliwkami i malinami
(3 większe lub 4 mniejsze kokilki)


  • 50 g płatków orkiszowych (możemy użyć owsianych)
  • 2 łyżki zarodków pszennych
  • 1 łyżka mąki pełnoziarnistej
  • 1 łyża brązowego cukru
  • 50 g masła
  • 5 śliwek
  • 1 garstka malin
  • 1,5 łyżeczki brązowego cukru do posypania owoców



Śliwki myjemy, pozbawiamy pestek i kroimy w kosteczkę, mieszamy z malinami i dzielimy na równe części umieszczając w kokilkach. Tak przygotowane owoce delikatnie posypujemy ok 1/2 łyżeczki brązowego cukru.
W miseczce łączymy płatki orkiszowe, zarodki, mąkę, cukier i masło - ze wszystkich składników zagniatamy kruszonkę, którą posypujemy przygotowane owoce.
Całość zapiekamy przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza.
Pysznie różowe rozpływające się owoce z rewelacyjną kruszonką...idealne jako śniadanie lub pyszny deser :) i ekspresowe ciasto, bez miksera, długiego oczekiwania- hmm deser idealny :)




Śliwka - robaczywka! Różowe wrześniowe śniadanieCiacho na widelcu

2 komentarze:

  1. Koniecznie zrobię, bo wygląda pycha!!!!
    Buziaki kochana
    Natalia z Waniliowy, Lawendowy, Biały...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polecam...u nas jeszcze z malinami był...ale ten ze śliwka jest boski

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...