Sałatka z rukoli,jarmużu, pomarańczy i konopi:
- 2 garście rukoli
- 1 garść jarmużu
- 1 pomarańcza
- 1 szalotka
- 1/2 czerwonej papryki
- 1 łyżka nasion konopi jadalnej
Sos:
- 3 łyżki soku pomarańczowego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu winnego
- sól, pieprz młotkowany z kolendrą
Rukolę wrzucamy do miski, jarmuż kroimy bardzo cieniutko i dorzucamy do rukoli- mieszamy by listki były równomiernie rozłożone.
Wykrawamy z pomarańczy fileciki bez błonek - pozostałe elementy wyciskamy - otrzymamy z nich sok do sosu.
Paprykę kroimy w cienkie paseczki i wrzucamy do miski. Cebulę kroimy w piórka i rozrzucamy na pozostałych składnikach. Konopię podprażamy na suchej patelni i rozsypujemy.
Przygotowanie sosu jest bardzo szybkie - sok pomarańczowy, ocet, oliwę i przyprawy energicznie mieszmay rózgą do momentu otrzymania emulsji.
Sałatkę polewamy sosem tuż przed podaniem
W moim przepisie pojawił się nowy składnik, który jakiś czas temu dostałam od koleżanki. Jest to KONOPIA JADALNA - Lekkostrawna, o delikatnym smaku nasiona..krewniak konopi indyjskich. Po spożyciu nie wywołują stanów euforycznych. Bogate w substancje odżywcze, takie jak kwasy tłuszczowe omega, aminokwasy i składniki mineralne. Około 35% zawartości ziarna stanowi olej, który w 80% składa się z nienasyconych kwasów tłuszczowych. Te nasiona to dobre źródło białka, które lepiej smakuje i wchłania się niż białko soi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz