Lubicie kurki? ja bardzo :) w tym klasycznym połączeniu smakują pysznie...proponuję sprobować
- 500 g piersi z kurczaka
- curry indyjskie Kamis
- 1 średnia cebula
- 500 g kurek
- 5 łyżek śmietany 18% do sosów
- 200 ml wody
- 3 łyżki posiekanej natki z pietruszki
- sól pieprz do smaku
- 2 łyżki oleju rzepakowego do smażenia
Do podania:
- ryż
- świeża sałatka
Kurczaka myjemy, osuszamy i dzielimy na mniejsze części - ja każdą pierś dzielę na około 4 mniejsze.
Tak przygotowanego kurczaka solimy, pieprzymy i dodajemy curry indyjskie - odstawiamy na minimum 30 minut.
W międzyczasie cebulę kroimy w drobną kostkę podsmażamy na łyżce oleju, następnie dodajemy umyte i osuszone kurki - całość podsmażamy kilka minut, delikatnie solimy i pieprzymy. Całość podlewamy wodą dzięki czemu uzyskamy delikatny sos, który po chwili zaprawiamy śmietaną - należy wcześniej zahartować ją wodą z sosu. Na osobnej patelni podsmażamy piersi z kurczaka, które dodajemy na sam koniec do sosu.
następnie wsypujemy odrobinę curry - ale tak by tylko podkręciła smak a nie go zdominowała.
Posypujemy natką pietruszki.
Podajemy z ryżem i świeżą sałatą z pomidorami.
mmmm... zrobiłaś mi smaka na takie rarytasy!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam!
trzeba spróbować :)
Usuń