Pyszna czekoladowa i choć troszkę można powiedzieć, że dietetyczna, a na pewno zdrowa pasta czekoladowa z awokado i daktyli :)
Krem czekoladowy
- 1/2 awokado
- 7 daktyli bez pestek
- 2 łyżeczki kakao (prawdziwego nie słodkiego)
- 2 łyżeczki syropu z agawy lub miodu (ilość wg uznania)
Daktyle namaczamy w gorącej wodzie, by troszkę zmiękły. Następnie odsączamy je z wody i wkładamy do rozdrabniacza, dodajemy połowę dojrzałego awokado, kakao i syrop z agawy wg uznania.
Wszystko miksujemy na gładką masę - podajemy do bułeczek, croissantów, owoców lub zjadamy palcem ;)
Ile przechowujemy? nie wiem - wytrzymał na pewno 12 h w lodówce, później wyparował :)
Taki krem nie tylko zaspokaja ochotę na czekoladę ale jednocześnie jest mega zdrowotny - awokado, daktyle - nic tylko jeść i nie myśleć o kaloriach ;)
Uwielbiam tego typu krem! Choć ja akurat zwykle decyduję się albo na miód albo na daktyle ;)
OdpowiedzUsuńteż jestem czekoholiczką! :D
OdpowiedzUsuńjestem od niej uzależniona :D
ten krem bardzo mi się podoba, na pewno wypróbuję!:)
Pyszny musi byc taki krem,,,Niby czekoladowy, ale do akcji dodać nie mogę, bo w składnikach nie ma czekolady.
OdpowiedzUsuńA kakao się nie liczy?
UsuńLepsza wersja nutelli :-) Dziękuję za udział w akcji "Dania dla urody"!
OdpowiedzUsuńO! Fajny przepis, ja robiłam podobny krem z awokado, kakao i miodu, ale ten z daktylami zaraz wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńDaktyle słodkie same w sobie więc czy syrop jest konieczny?
cieszę że przepis się podoba - syrop jak to bywa z każdymi słodzidłami nie jest konieczny, dosładzałam jedynie ze względu na dzieci, można go pominąć lub dodać na samym końcu gdy jednak stwierdzimy że jest potrzebny :)
Usuń