sobota, 14 czerwca 2014

Czekoladowe ciasto z brzoskwiniami i galaretką - pyszny przekładaniec

To ciasto 'udawało' na ostatniej domowej imprezie tort mojego męża. Na każdej rodzinnej imprezie nasz duży stół robi się za ciasny, a że dodatkowo jesteśmy rozwojowi, to niebawem braknie przy nim miejsc - nie można powiedzieć tego o tym cieście jest idealne na duże spotkania, bardzo podzielne a do tego przepyszne.
Przepis znalazłam na tu (oryginalna nazwa Ciasto Prince Polo z kremem i brzoskwiniami )
i oczywiście podczas jego przygotowywania nastąpiło sporo zmian ;)



Czekoladowe ciasto z brzoskwiniami i galaretką -
pyszny przekładaniec


Biszkopt czekoladowy
  • 5 jajek
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • budyń czekoladowy
  • 1 łyżka kakao
Białka ubijamy na sztywno, a następnie stopniowo dosypujemy cukier.W kolejnym kroku dodajemy po 1 żółtku. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodajemy do masy jajecznej. Na sam koniec dodajemy budyń oraz kakao. 
Ciasto przelewamy do formy o wym. 25 x 36 cm. Pieczemy około 25-30 minut w temp. 180 stopni. 
Po upieczeniu studzimy i dzielimy na dwa równe blaty.



Krem czekoladowy z brzoskwiniami

  • 500 ml śmietanki 30% 
  • 100 g gorzkiej czekolady,
  • 2 czubate łyżeczki żelatyny,
  • 1 duży wafelek "Prince Polo", 
  • puszka brzoskwiń, 
  • 2 galaretki o smaku brzoskwiniowym.
Przygotowanie kremu najlepiej rozpocząć 1 dzień wcześniej. Wieczorem podgrzewamy śmietankę i rozpuszczamy w niej czekoladę. Tak przygotowaną śmietankę chłodzimy przez całą noc.
Odkładamy kilka połówek brzoskwiń do dekoracji , pozostałe kroimy w kostkę i odstawiamy na bok, przygotowujemy również drobno posiekane Prince Polo. Rozpuszczamy żelatynę i małej ilości gorącej wody i odstawiamy do ostygnięcia. Ubijamy śmietankę z czekoladą, na sam koniec dodajemy przestudzoną żelatynę*, następnie szpatułką mieszamy ją razem z dodatkami - tj brzoskwinią i wafelkiem.

* żelatynę można zastąpić serkiem mascarpone -100 g



Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wody i czekamy aby zaczęły tężeć. Biszkopt przekrawamy na dwie części, nasączamy sokiem z brzoskwiń i wykładamy 1/2 kremu. Przykrywamy drugą częścią biszkoptu, nakładamy pozostały krem w który wtykamy połówki brzoskwiń, całość zalewamy tężejącą galaretką i wkładamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia.



2 komentarze:

  1. Mmm, wygląda niezwykle kusząco :)
    Mi się marzy taki wielki, rodzinny stół... Tylko najpierw potrzebne mi większe lokum ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Duży stół to był nasz pierwszy zakup po zakupie mieszkania :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...