niedziela, 16 lutego 2014

Dorsz na warzywnym ragout

Wy też tak macie, że przynajmniej raz w tygodniu na Waszych stołach pojawia się ryba?
Ostatnimi czasy u nas ryba pojawia się coraz częściej - głównie te które posiadają małą ilość ości lub nie ma ich wcale - to z powodu posiadania młodocianych Klusek.


 Dorsz na warzywnym ragout


  • filet z dorsza (lub innej białej ryby)
  • sól, pieprz cytrynowy
Warzywne ragout



  • 1 duża cebula
  • 1 mała cukinia
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 5 pieczarek
  • puszka pomidorów 
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
  • sól, pieprz, oregano, bazylia



Dorsza myjemy, osuszamy i porcjujemy. Następnie posypujemy delikatnie solą i pieprzem cytrynowym.
Warzywa kroimy na małe dowolne kawałeczki ;) na oleju szklimy cebulę, następnie dodajemy  cukinię i paprykę i pieczarki - dusimy przez około 10 minut. Następnie dodajemy puszkę pomidorów i gotujemy przez kolejne 5-7 minut, po tym czasie doprawiamy przyprawami wg uznania, Ostatecznie mieszamy i zmniejszamy ogień, tak by sos nam się nie przypalił. Na wierzchu układamy kawałki ryby przykrywamy przykrywką i po kilku minutach mamy gotowe danie.



Ja przygotowywałam danie z większą ilością ryby - nie przeliczyłam ile zjemy i dzięki temu uzyskałam pyszną kolację na dzień następny. Coś w rodzaju ryby po grecku lecz z innymi warzywami.
Zatem polecam na ciepło i zimno - na obiad bądź kolację :)



Olimpijskie gotowanie

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...