Ostatnimi czasy u nas ryba pojawia się coraz częściej - głównie te które posiadają małą ilość ości lub nie ma ich wcale - to z powodu posiadania młodocianych Klusek.
Dorsz na warzywnym ragout
- filet z dorsza (lub innej białej ryby)
- sól, pieprz cytrynowy
Warzywne ragout
- 1 duża cebula
- 1 mała cukinia
- 1/2 czerwonej papryki
- 5 pieczarek
- puszka pomidorów
- 1 łyżka oleju słonecznikowego
- sól, pieprz, oregano, bazylia
Dorsza myjemy, osuszamy i porcjujemy. Następnie posypujemy delikatnie solą i pieprzem cytrynowym.
Warzywa kroimy na małe dowolne kawałeczki ;) na oleju szklimy cebulę, następnie dodajemy cukinię i paprykę i pieczarki - dusimy przez około 10 minut. Następnie dodajemy puszkę pomidorów i gotujemy przez kolejne 5-7 minut, po tym czasie doprawiamy przyprawami wg uznania, Ostatecznie mieszamy i zmniejszamy ogień, tak by sos nam się nie przypalił. Na wierzchu układamy kawałki ryby przykrywamy przykrywką i po kilku minutach mamy gotowe danie.
Ja przygotowywałam danie z większą ilością ryby - nie przeliczyłam ile zjemy i dzięki temu uzyskałam pyszną kolację na dzień następny. Coś w rodzaju ryby po grecku lecz z innymi warzywami.
Zatem polecam na ciepło i zimno - na obiad bądź kolację :)
Smacznie i zdrowo ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuń