wtorek, 18 lutego 2014

Zupa krem z czerwoną soczewicą i fasolką mung


Ostatnimi czasy w mojej kuchni królują zupy krem... nie wiem czemu, ale jakoś takie ostatnio lubię przyrządzać. Dodatkowo patrząc na porę roku są to jeszcze zupy rozgrzewające. Soczewica jak i fasolka ładnie nam tą zupę zagęszczą.   


 Co potrzebujemy?

  • 2 średnie czerwone cebule
  • 1 czerwona papryka
  • 0,5 szklanki czerwonej soczewicy
  • 0,5 szklanki fasolki mung
  • 3 litry bulionu lub wody (z kostką rosołową ;) )
  • Garstka suszonych pomidorów
  • 1 puszka pomidorów
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka (korzeń)
  • Kawałek selera (korzeń)
  • ¼ pora
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • Szczypta cukru
  • Sól, pieprz, imbir( w proszku, ale może być też świeży), wędzona słodka papryka, chilli do smaku wedle upodobań

 Co robimy?

Do bulionu wrzucamy wszystkie warzywa (oprócz puszki pomidorów) razem z soczewicą i fasolką i gotujemy do momentu aż wszystko będzie miękkie, by dobrze nam się zupa zmiksowała. Na koniec dorzucamy pomidory z puszki i przyprawiamy wedle gustu. W mojej wersji dość sporo imbiru i chilli by zupka była ostrzejsza. Przyjemny smak zupie doda wędzona słodka papryka, ale gdy jej nie macie można użyć samej słodkiej i też będzie dobrze. :)



 Smacznego!

1 komentarz:

  1. Ja też uwielbiam kremy, zima robię je bardzo często :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...