Ostatnimi czasy w mojej kuchni królują zupy krem... nie wiem czemu, ale jakoś takie ostatnio lubię przyrządzać. Dodatkowo patrząc na porę roku są to jeszcze zupy rozgrzewające. Soczewica jak i fasolka ładnie nam tą zupę zagęszczą.
Co potrzebujemy?
- 2 średnie czerwone cebule
- 1 czerwona papryka
- 0,5 szklanki czerwonej soczewicy
- 0,5 szklanki fasolki mung
- 3 litry bulionu lub wody (z kostką rosołową ;) )
- Garstka suszonych pomidorów
- 1 puszka pomidorów
- 2 marchewki
- 1 pietruszka (korzeń)
- Kawałek selera (korzeń)
- ¼ pora
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 ząbki czosnku
- Szczypta cukru
- Sól, pieprz, imbir( w proszku, ale może być też świeży), wędzona słodka papryka, chilli do smaku wedle upodobań
Co robimy?
Do bulionu wrzucamy wszystkie warzywa (oprócz puszki pomidorów) razem z soczewicą i fasolką i gotujemy do momentu aż wszystko będzie miękkie, by dobrze nam się zupa zmiksowała. Na koniec dorzucamy pomidory z puszki i przyprawiamy wedle gustu. W mojej wersji dość sporo imbiru i chilli by zupka była ostrzejsza. Przyjemny smak zupie doda wędzona słodka papryka, ale gdy jej nie macie można użyć samej słodkiej i też będzie dobrze. :)
Smacznego!
Ja też uwielbiam kremy, zima robię je bardzo często :)
OdpowiedzUsuń