Konfitura cytrynowa
- 800 g cytryn
- 800 g cukru
- 800 ml wody
Cytryny szorujemy szczoteczką, parzymy wrzątkiem i zamaczamy na 24 h w zimnej wodzie. Po tym czasie wymieniamy wodę i gotujemy cytryny przez 30 minut, wodę wylewamy i od nowa zalewamy zimną woda na kolejne 24 h. Po dwóch dniach zagotowujemy cytryny, następnie odcedzamy z nich wodę, studzimy aby móc je pokroić. W garnku gotujemy syrop z cukru i wody do którego będziemy dodawać pokrojone na drobną kosteczkę cytryny (optymalnie byłoby pozbyć się wszystkich pestek, choć z doświadczenia wiem że niektóre potrafią się schować)
Gotujemy tak długo aż uzyskamy odpowiednia dla nas gęstość. Gorące nakładamy do wyparzonych słoiczków i szczelnie zamykamy. Dla pewności można pasteryzować.
Dodajemy do herbaty, deserów.
Do mojej konfitury użyłam bio cytryn z Lidla, goryczka w konfiturze jest wyczuwalna, a w herbacie smakuje przepysznie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz