piątek, 13 grudnia 2013

Czosnkowa polewka - krem czosnkowy z grzankami z chleba razowego

Czosnek - pogromca wampirów, sprzymierzeniec w walce z przeziębieniem - jedni go uwielbiają, inni nienawidzą. W tej zupie pokochałam go trzy razy mocniej niż wcześniej - a było to dawno temu w chmurach na Łomnickim Szczycie (2634 m n.p.m.)...Wjechaliśmy kolejką w gęste białe chmury, potrzebowaliśmy czegoś na rozgrzanie w schronisku podawali czosnkową polewkę z pysznym chrupiącym croissantem...mhhmm niebo w gębie. Wielokrotnie później próbowałam odnaleźć ten sam smak...udało mi się dopiero korzystając z przepisu Komarki tu





Czosnkowa polewka - krem czosnkowy 
z grzankami z chleba razowego

  • 90 g masła,
  • 2 główki czosnku,
  • 2 cebule,
  • 300 g ziemniaków,
  • 500 ml mleka,
  • 500 ml bulionu można zastąpić wodą
  • sól, pieprz
  • 2 kromki chleba razowego





Rozpuszczamy w garnku połowę masła i podsmażamy na nim czosnek, który dusimy około 3 minut. Następnie dodajemy pokrojoną cebulę i dusimy kolejne 5 minut. Później dodajemy pokrojone w kosteczkę ziemniaki i resztę masła, dusimy ponownie kilka minut po czym dodajemy płyny. Ja dodaje po 1 szklance w odstępach kilkuminutowych. Po wlaniu całości mleka i wywaru, całość gotujemy do momentu gdy ziemniaki zmiękną. Doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Całość miksujemy na gładki jednolity krem.
Z chleba razowego kroimy 2 kromki, które dzielimy na kosteczki - podsmażamy je na suchej patelni, wysypujemy na zupę krem tuż przed podaniem.
Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...