Czosnkowa polewka - krem czosnkowy
z grzankami z chleba razowego
- 90 g masła,
- 2 główki czosnku,
- 2 cebule,
- 300 g ziemniaków,
- 500 ml mleka,
- 500 ml bulionu można zastąpić wodą
- sól, pieprz
- 2 kromki chleba razowego
Rozpuszczamy w garnku połowę masła i podsmażamy na nim czosnek, który dusimy około 3 minut. Następnie dodajemy pokrojoną cebulę i dusimy kolejne 5 minut. Później dodajemy pokrojone w kosteczkę ziemniaki i resztę masła, dusimy ponownie kilka minut po czym dodajemy płyny. Ja dodaje po 1 szklance w odstępach kilkuminutowych. Po wlaniu całości mleka i wywaru, całość gotujemy do momentu gdy ziemniaki zmiękną. Doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Całość miksujemy na gładki jednolity krem.
Z chleba razowego kroimy 2 kromki, które dzielimy na kosteczki - podsmażamy je na suchej patelni, wysypujemy na zupę krem tuż przed podaniem.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz