wtorek, 22 października 2013

Herbata z dziką różą, cytrusami i miodem na przeziębienie i na odporność

Nie lubię gdy kończą się ciepłe, słoneczne dni. Przechodzą mnie dreszcze jak tylko zaczynają się deszcze wiatry i szarówki...Witamina C - w owocach, przetworach gości u nas non stop, nie zważając na porę roku, ale jesienią częściej pojawiają się ciepłe aromatyczne herbaty.
Nasz standard to herbata z miodem i cytryną, tym razem w wersji ulepszonej, urozmaiconej megawitaminowej





Herbata z dziką różą, cytrusami i miodem 
na przeziębienie i na odporność


  • ulubiona czarna herbata
  • pomarańcza
  • cytryna
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki konfitury z dzikiej róży i płatków 
  • woda (wrzątek i zimna)


Ulubioną herbatę zalewamy w dzbanku i czekamy 5-10 minut, aby porządnie się zaparzyła.
Aby nie stracić wartości leczniczych miodu i konfitury do gorącej herbaty dodajemy zimnej wody - aby obniżyć temperaturę cieczy, w której rozpuszczamy miód i 1 łyżkę konfitury z róży.
Możemy całość herbaty przygotować w dzbanku, wtedy dodajemy całość konfitury i plasterki cytrusów.
Ja tym razem wstępnie przygotowałam w dzbanku, natomiast w szklankach dokończyłam zadania - na dno dajemy po łyżeczce konfitury, wkładamy naprzemiennie plasterki cytryny i pomarańczy i zalewamy herbatą z dzbanka. Pyszne, rozgrzewające i uodparniające, a przede wszystkim naturalne!




3 komentarze:

  1. Cudowna jest! Uwielbiam takie herbatki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetna propozycja, a najbardziej podoba mi się dodatek konfitury z dzikiej róży. Przepis godny polecenia :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...