Nasz standard to herbata z miodem i cytryną, tym razem w wersji ulepszonej, urozmaiconej megawitaminowej
Herbata z dziką różą, cytrusami i miodem
na przeziębienie i na odporność
- ulubiona czarna herbata
- pomarańcza
- cytryna
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki konfitury z dzikiej róży i płatków
- woda (wrzątek i zimna)
Ulubioną herbatę zalewamy w dzbanku i czekamy 5-10 minut, aby porządnie się zaparzyła.
Aby nie stracić wartości leczniczych miodu i konfitury do gorącej herbaty dodajemy zimnej wody - aby obniżyć temperaturę cieczy, w której rozpuszczamy miód i 1 łyżkę konfitury z róży.
Możemy całość herbaty przygotować w dzbanku, wtedy dodajemy całość konfitury i plasterki cytrusów.
Ja tym razem wstępnie przygotowałam w dzbanku, natomiast w szklankach dokończyłam zadania - na dno dajemy po łyżeczce konfitury, wkładamy naprzemiennie plasterki cytryny i pomarańczy i zalewamy herbatą z dzbanka. Pyszne, rozgrzewające i uodparniające, a przede wszystkim naturalne!
Cudowna jest! Uwielbiam takie herbatki :)
OdpowiedzUsuńidealna na jesień ;)
OdpowiedzUsuńŚwietna propozycja, a najbardziej podoba mi się dodatek konfitury z dzikiej róży. Przepis godny polecenia :)
OdpowiedzUsuńJeżeli chodzi o mnie to uwielbiam pić zieloną herbatę. Do jej przygotowania używam teraz specjalnego dzbanka z zaparzaczem, który to zakupiłam na https://duka.com/pl/jedzenie-i-serwowanie-potraw/kawa-i-herbata/dzbanki-i-imbryki. Cza parzenia herbaty jest bardzo istotny i ma duży wpływ na jej smak oraz aromat. Często informację o czasie parzenia można znaleźć na opakowaniu herbaty.
OdpowiedzUsuńLubię takie artykuły.
OdpowiedzUsuńJestem pod wrażeniem. Bardzo fajny wpis.
OdpowiedzUsuńJuż na sam widok te herbaty są pyszne i jestem przekonana, że jak najbardziej fajnie jest pić wysoko gatunkowe herbaty. Ja właśnie takie zamawiam bezpośrednio z https://www.coffeea7.pl/kategoria/herbata/ i muszę przyznać, że jak najbardziej jest tam całkiem fajny wybór herbat.
OdpowiedzUsuń