Dorsz to druga nasza ulubiona ryba - zaraz po łososiu. Tym razem postanowiłam zrobić go w cieście piwnym - puszystym i super pasującym do białego mięsa ryby.
Na naszą 4 osobową rodzinę kupujemy 2 filety dorsza - tj ok 600 - 700 g
Każdy filet myjemy osuszamy i pozbawiamy ości jeśli takowe są. następnie oprószamy solą, pieprzem - możemy użyć pieprzu cytrynowego.
Ciasto piwne:
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko
- ok 100 ml piwa jasnego
- sól, pieprz do smaku
Oddzielamy żółtko od białka, białko ubijamy w osobnym naczyniu. W drugim naczyniu mieszamy mąkę z piwem i żółtkiem, a na końcu dodajemy powoli ubite białko.
Filety dorsza, które wcześniej oprószyliśmy solą i pieprzem najpierw panierujemy w mące, a następnie maczamy w piwnym cieście. Po wyciągnięciu ryby z ciasta, chwilkę odczekujemy by spłynął nadmiar ciasta.
Smażymy na mocno rozgrzanym oleju do uzyskania złotego koloru po obu stronach.
Podajemy z warzywami gotowanymi na parze - u nas fasolka szparagowa i brokuły oraz
marchewką glazurowaną .
marchewką glazurowaną .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz