piątek, 18 października 2013

Dorsz w cieście piwnym

Dorsz w cieście piwnym 

Dorsz to druga nasza ulubiona ryba - zaraz po łososiu. Tym razem postanowiłam zrobić go w cieście piwnym - puszystym i super pasującym do białego mięsa ryby.



Na naszą 4 osobową rodzinę kupujemy 2 filety dorsza - tj ok 600 - 700 g
Każdy filet myjemy osuszamy i pozbawiamy ości jeśli takowe są. następnie oprószamy solą, pieprzem - możemy użyć pieprzu cytrynowego.

Ciasto piwne:


  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • ok 100 ml piwa jasnego 
  • sól, pieprz do smaku

Oddzielamy żółtko od białka, białko ubijamy w osobnym naczyniu. W drugim naczyniu mieszamy mąkę z piwem i żółtkiem, a na końcu dodajemy powoli ubite białko. 
Filety dorsza, które wcześniej oprószyliśmy solą i pieprzem najpierw panierujemy w mące, a następnie maczamy w piwnym cieście. Po wyciągnięciu ryby z ciasta, chwilkę odczekujemy by spłynął nadmiar ciasta.
Smażymy na mocno rozgrzanym oleju do uzyskania złotego koloru po obu stronach.
Podajemy z warzywami gotowanymi na parze - u nas fasolka szparagowa i brokuły oraz
marchewką glazurowaną .




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...