Entliczek-pentliczek, czerwony stoliczek,
A na tym stoliczku pleciony koszyczek,
W koszyczku jabłuszko, w jabłuszku robaczek,
A na tym robaczku zielony kubraczek.
Powiada robaczek: "I dziadek, i babka,
I ojciec, i matka jadali wciąż jabłka,
A ja już nie mogę! Już dosyć! Już basta!
Mam chęć na befsztyczek!" I poszedł do miasta.
Szedł tydzień, a jednak nie zmienił zamiaru,
Gdy znalazł się w mieście, poleciał do baru.
Są w barach - wiadomo - zwyczaje utarte:
Podchodzi doń kelner, podaje mu kartę,
A w karcie - okropność! - przyznacie to sami:
Jest zupa jabłkowa i knedle z jabłkami,
Duszone są jabłka, pieczone są jabłka
I z jabłek szarlotka, i komput [placek], i babka!
No, widzisz, robaczku! I gdzie twój befsztyczek?
Entliczek-pentliczek, czerwony stoliczek. [JAN BRZECHWA]
Egzotyczne placuszki z jabłkami, kardamonem i cynamonem
- 200 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanki wiórek kokosowych + 1/2 szklanki mleka
- kardamon
- cynamon
- 6 jabłek
Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w plasterki, które posypujemy kardamonem i cynamonem. W międzyczasie zalewamy wiórki 1/2 szklanki mleka aby nasiąkły i dzięki temu łatwiej będziemy mogli je zmiksować. Oddzielamy żółtko od białka. Żółtko miksujemy z nasączonymi wiórkami i mlekiem, na zmianę dodajemy mąkę i proszek oraz resztę mleka. Na samym końcu delikatnie dodajemy ubite białko. Przed smażeniem do ciasta dodajemy wcześniej przygotowane jabłka. Smażymy na rozgrzanym oleju, podajemy z cukrem pudrem
Fajne te placuszki :)
OdpowiedzUsuńNiby nic, a odrobina kardamonu i garsc wiorkow kokosowych dodaje im egzotycznego charakteru!
OdpowiedzUsuńZapraszam do akcji Literatura na talerzu
http://maggiegotuje.blogspot.co.uk/2013/10/literatura-na-talerzu-2013-zaproszenie.html
zjadłabym takie! ;)
OdpowiedzUsuń