piątek, 25 października 2013

Egzotyczne placuszki z jabłkami i kardamonem

Entliczek-pentliczek, czerwony stoliczek, 
A na tym stoliczku pleciony koszyczek, 

W koszyczku jabłuszko, w jabłuszku robaczek, 
A na tym robaczku zielony kubraczek. 

Powiada robaczek: "I dziadek, i babka, 
I ojciec, i matka jadali wciąż jabłka, 

A ja już nie mogę! Już dosyć! Już basta! 
Mam chęć na befsztyczek!" I poszedł do miasta. 

Szedł tydzień, a jednak nie zmienił zamiaru, 
Gdy znalazł się w mieście, poleciał do baru. 

Są w barach - wiadomo - zwyczaje utarte: 
Podchodzi doń kelner, podaje mu kartę, 

A w karcie - okropność! - przyznacie to sami: 
Jest zupa jabłkowa i knedle z jabłkami, 

Duszone są jabłka, pieczone są jabłka 
I z jabłek szarlotka, i komput [placek], i babka! 

No, widzisz, robaczku! I gdzie twój befsztyczek? 
Entliczek-pentliczek, czerwony stoliczek.  [JAN BRZECHWA]







Egzotyczne placuszki z jabłkami, kardamonem i cynamonem


  • 200 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki wiórek kokosowych + 1/2 szklanki mleka
  • kardamon
  • cynamon
  • 6 jabłek



Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w plasterki, które posypujemy kardamonem i cynamonem. W międzyczasie zalewamy wiórki 1/2 szklanki mleka aby nasiąkły i dzięki temu łatwiej będziemy mogli je zmiksować. Oddzielamy żółtko od białka. Żółtko miksujemy z nasączonymi wiórkami i mlekiem, na zmianę dodajemy mąkę i proszek oraz resztę mleka. Na samym końcu delikatnie dodajemy ubite białko. Przed smażeniem do ciasta dodajemy wcześniej przygotowane jabłka. Smażymy na rozgrzanym oleju, podajemy z cukrem pudrem




3 komentarze:

  1. Niby nic, a odrobina kardamonu i garsc wiorkow kokosowych dodaje im egzotycznego charakteru!
    Zapraszam do akcji Literatura na talerzu
    http://maggiegotuje.blogspot.co.uk/2013/10/literatura-na-talerzu-2013-zaproszenie.html

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...