czwartek, 26 września 2013

Włoskie penne z cukinią i suszonymi pomidorami

Gdy w domu mówię MAKARON moje dzieci skaczą do góry i od razu widzą penne z zielonym pesto i kurczakiem. Wiem, że każdy Włoch by mnie przeklął bo jeśli pesto to nie z kurczakiem, ale co zrobić dzieciom smakuje ;)
Tym razem postanowiłam zrobić makaron z warzywami wg mnie bardzo włoski ;) Inspiracją były przepisy z włoskich blogów tłumaczone translatorem i KwestiaSmaku
Zapraszam na pyszne penne





Penne z grillowaną cukinią, suszonymi pomidorami ,
szpinakiem i orzeszkami pinii

  • 250 g makaronu penne
  • 1 cukinia - ok 350 g
  • 2 ząbki czosnku
  • 8 suszonych pomidorów z oleju
  • 2 garście młodego spzinaku
  • 1 czubata łyżka pasty z suszonych pomidorów
  • orzechy pinii
  • parmezan
  • sól 
Cukinie kroimy na paski i grillujemy z pokrojonym w plasterki czosnkiem lub smażymy na suchej patelni.
W międzyczasie gotujemy makaron i kroimy drobniutko suszone pomidory, na suchej patelni podpiekamy orzeszki pinii, ścieramy parmezan do posypania. 2 minuty przed końcem gotowania makaronu wrzucamy rozdrobniony szpinak, następnie całość odcedzamy - dzięki temu szpinak będzie delikatnie zblanszowany. Jeśli mamy bardzo młode liście szpinaku możemy położyć je na dno durszlaka i przez niego przelewamy ugotowany makaron.
Makaron umieszczamy w garnku dodajemy pomidory i pastę z suszonych pomidorów, cukinię z czosnkiem wszystko mieszamy i nakłądamy na talerze, posypujemy parmezanem i zjadamy


1 komentarz:

  1. lubię kuchnię włoską w każdej postaci. Pozdrawiam i zapraszam do siebie na konkurs :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...